Dostupni linkovi

Papa Franjo ide u Kanadu, ponudiće izvinjenje domorodačkim narodima


Papa Franjo u Vatikanu, 1. maj 2022.

Papa Franjo će od 24. do 30. jula posjetiti Kanadu, gdje će se ponovno izviniti za nasilje koje se decenijama činilo u školama za domorodačku djecu koje je vodila Katolička Crkva.

Na putovanju koje je 38. od njegovog izbora 2013. i trećem u 2022. godini papa će posjetiti gradove Edmonton, Quebec i Iqaluit, rekao je u petak, 13. maja šef kancelarije za medije Svete Stolice, Matteo Bruni.

Papa se još početkom aprila na audijenciji u Vatikanu izvinio pred delegacijom domorodačkih naroda Metisa i Inuita i kanadskih biskupa, rekavši da osjeća "bol i sram" i zamolivši "oprost od Boga za loše ponašanje pripadnika Katoličke Crkve".

Nakon otkrića stotina tijela anonimne djece zadnjih mjeseci koje je zapanjila javnost, "službeno izvinjenje Katoličke Crkve u Kanadi preživjelima i njihovim porodicama" bila bi "važna i nužna etapa" prema "istinskom pomirenju", rekao je 13. maja kanadski premijer Justin Trudeau.

Na dan svete Ane, 26. jula, koji ima važno mjesto u domorodačkoj kulturi, Papa bi trebao učestvuje u tradicionalnom hodočašću u Sainte-Anne de Beaupre, blizu Quebeca, jedno od najstarijih i najpopularnijih mjesta hodočašća u Sjevernoj Americi.

Prije gotovo godinu dana na mjestima nekadašnjih internata, kojih je bilo više od 130 u zemlji, pronađeno je više od 1.300 grobova djece nepoznatog identiteta. Pretpostavlja se da je riječ o domorodačkoj djeci koja su ulaskom u školu bila odsječena od svojih porodica, jezika i kulture.

Vlasti procjenjuju da je onih koji se nisu vratili iz internata između 4.000 i 6.000. Kanadska vlada priznala je da je u školama bilo rašireno fizičko i seksualno zlostavljanje, a učenici su premlaćivani jer su govorili svoj maternji domorodački jezik. Naslijeđe tog zlostavljanja i izolacije od porodica indijanske vođe navode kao temeljni uzrok epidemija zavisnosti od alkohola i drogama u kanadskim rezervatima.

Izvor: AP

XS
SM
MD
LG