Dostupni linkovi

Kanada odvojila milijarde za kompenzacije domorodačkoj djeci


Spomenik na mjestu bivše škole Kamloops indijanskog internata u Britanskoj Kolumbiji, 5. juni 2021.

Kanade je u utorak, 14. decembra odvojila 40 milijardi kanadskih dolara za kompenzacije domorodačkoj djeci koja su pretrpjela diskriminaciju u domovima hraniteljskih porodica, sirotištima i internatima.

Ministarka finansija Chrystia Freeland rekla je da će polovina sredstava ići za obeštećenje djeci i njihovim porodicama, a druga polovina će se potrošiti na reformu sistema.

"Znamo da je plaćanje našeg istorijskog duga autohtonim narodima najvažnije i da moramo djelovati kako bismo osigurali da se te nepravde više ne ponove", rekla je u govoru.

Sud je 2019. godine naložio vladi da isplati po 40.000 kanadskih dolara svakom djetetu oduzetom od roditelja nakon 2006. i smještenom u hraniteljske porodice ili institucije izvan njihove autohtone zajednice.

Ottawa je u septembru zatražila od saveznog žalbenog suda da poništi tu presudu, dok je tražila da se postigne nagodba. Razgovori o tom pitanju još uvijek traju.

U tom kontekstu, otkrića više od 1.300 neobilježenih grobova u bivšim internatima - u kojima su mnogi učenici bili pothranjeni i zlostavljani - ukazala su na potrebu za pomirenjem sa kanadskim autohtonim narodima kojih ima 1,7 miliona.

"Novac ne znači pravdu", rekla je poglavica Skupštine prvih naroda Rose Anne Archibald o namjenskoj odšteti nakon što je informacija o namjeri alokacije procurila u ponedeljak, 13. decembra. "Međutim, to daje signal da idemo naprijed na putu ozdravljenja."

Ministarka Freeland je takođe istaknula smanjenje pomoći u slučaju pandemije, ističući da se "Kanada uveliko oporavila od ekonomske štete koju je nanio COVID-19 i spremna je za snažan rast u mjesecima koji dolaze."

Nadoknađeno je tri miliona radnih mjesta izgubljenih na početku pandemije, a ekonomski rast je blizu razine prije pandemije, navela je ministarka finansija.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG