Dostupni linkovi

Kanada zabranjuje kinesku Huavei 5G tehnologiju


Provajderi koji već imaju instaliranu Huavej opremu u 5G mrežama moraće da prestanu sa njenom upotrebom i da je uklone, naložila je kanadska vlada.
Provajderi koji već imaju instaliranu Huavej opremu u 5G mrežama moraće da prestanu sa njenom upotrebom i da je uklone, naložila je kanadska vlada.

Bežičnim operaterima u Kanadi neće biti dozvoljeno da instaliraju Huavej (Huawei) opremu u svoje brze 5G mreže, saopštila je kanadska vlada, pridružujući se saveznicima u zabrani ove gigantske kineske tehnološke kompanije.

"Objavljujemo našu nameru da zabranimo uključivanje Huavej i ZTE proizvoda i usluga u telekomunikacione sisteme Kanade“, rekao je ministar industrije François-Philippe Champagne.

Kanadska zabrana takođe uključuje ZTE Corp., jednu od najvećih kineskih tehnoloških kompanija koja je u državnom vlasništvu.

Champagne je dodao da će "provajderi koji već imaju instaliranu ovu opremu morati da prestanu sa njenom upotrebom i da je uklone". On je rekao da kanadskim bežičnim kompanijama neće biti ponuđena kompenzacija.

"Postoji mnogo neprijateljskih aktera koji su spremni da iskoriste ranjivost u našoj odbrani", rekao je ministar javne bezbednosti Marco Mendicino.

Vlada SAD već godinama lobira kod saveznika poput Kanade da isključe Huavej iz novih ultra brzih 5G mobilnih mreža zbog zabrinutosti da bi kineski komunistički vladari mogli da primoraju kompaniju da pomogne u sajber špijunaži, podseća AP.

SAD su upozorile da će preispitati razmenu obaveštajnih podataka sa svim zemljama koje koriste Huavej opremu.

Kompanija je više puta negirala optužbe. Portparol Huaveija je rekao da će se uzdržati od komentara dok ne vidi šta vlada zapravo namerava.

Razvoj 5G, ili mreža pete generacije, omogućiće brže onlajn konekcije i obezbediće ogroman kapacitet podataka da bi se zadovoljila velika potražnja.

Huavei je najveći globalni dobavljač mrežne opreme za telefonske i internet kompanije.

XS
SM
MD
LG