Dostupni linkovi

Kandidati još nisu položili prave račune


Hrvatsko Državno odvjetništvo potvrdilo je da istražuje financijsko poslovanje nekih kandidata u nedavnoj predsjedničkoj kampanji. Postojeći zakon obavezuje kandidate da podnesu financijska izvješća o načinu prikupljanja i načinu trošenja novca, ali nema sankcija za prekršitelje propisa. Istraga se vodi posredno – preko Porezne uprave.

Nezavisni kandidat Milan Bandić izvijestio je da je prikupio 8,6 milijuna kuna u kampanji, a da je potrošio 15,2 milijuna. U njegovom stožeru zasad nemaju konkretnog odgovora na pitanje kako će namaknuti 6,66 milijuna kuna koliko je nesuđeni predsjednik ostao dužan.

Šefovi Bandićevog izbornog stožera izbjegavaju govoriti o troškovima, samo je šefica financija Vesna Majher kazala kako će konačni troškovi biti nešto veći od objavljenih, jer sve usluge još nisu ukalkulirali u završni račun, a za neke još nisu ni dobili račun.
Nezavisni kandidat Milan Bandić izvijestio je da je prikupio 8,6 milijuna kuna u kampanji, a da je potrošio 15,2 milijuna

Donacije još stižu, a ako to ne bude dovoljno, razmišlja se i o kreditu. Međutim, nije precizirala tko će podići kredit, tko će ga otplaćivati, niti čime će se jamčiti banci za taj kredit. Nevladine organizacije i mediji već neko vrijeme upozoravaju da je potrošeno mnogo više nego što je prijavljeno – već nakon prvog kruga upozoravalo se da je Bandić potrošio čak 19 milijuna kuna, tri puta više nego što je do tada bio službeno prikupio - a da se u poslovanju u mutnome Bandiću pridružio i nezavisni kandidat Dragan Primorac.

Bez spominjanja imena, Državno odvjetništvo potvrdilo je da se bavi financijskim poslovanjem nekih kandidata, i da traže provjere preko Porezne uprave.

Novinar riječkog „Novog lista“ i dobar poznavatelj lika i djela Milana Bandića Ladislav Tomičić slaže se u izjavi za naš radio da su troškovi Bandićeve kampanje višestruko premašili iznos koji je Bandić priznao da je potrošio.

„To je bila zbilja ogromna kampanja! Ali, problematično je to da je i ono što je prikazano, nije do kraja transparentno. Jer, po 90 tisuća kuna davali su ljudi koji sada potvrđuju da su dali taj novac, ali da ih pitate - otkud im taj novac da ga doniraju u kampanji – oni to ne bi znali reći! Po svemu sudeći, radi se o nekim ljudima koji su 'dužnici' Milana Bandića i koji su pristali da se na njihovo ime pišu donacije od po 90 tisuća kuna“, kaže Tomičić.

TRAŽI SE PRECIZNIJE ZAKONSKO NORMIRANJE

Bandićeve makinacije nisu usamljen slučaj, kaže za naš radio Dragan Zelić iz nevladine udruge GONG. „Problem je u tome da je bilo kršenja i kod nekih drugih kandidata. Primjerice kandidat Dragan Primorac primio je donaciju od fizičke osobe u iznosu od 2 milijuna kuna, što nije u skladu ni sa kakvim demokratskim običajima, a i protuzakonito je, jer je fizičkim osobama dozvoljeno doniranje godišnje najviše 90 tisuća kuna. Potrebno je regulirati financiranje izbornih kampanja i financiranje političkih stranaka kako bi ono bilo transparentno“, smatra Zelić.

Hoće li istraga Državnog odvjetništva uspjeti staviti „soli na rep“ Bandiću - Tomičić u to ne vjeruje. „Kako god bilo, ja ne vjerujem da će državni odvjetnik Bajić uspjeti u svom naumu. Mislim da je ta potvrda iz Državnog odvjetništva stigla samo da bi se umirilo javnost. Jer, da je Bajić htio postupati po poslovima Milana Bandića, imao je puno ozbiljnijih razloga“, tvrdi on.

Dragan Zelić iz GONG-a podsjeća kako nevladine udruge već godinama traže preciznije zakonsko normiranje kampanje sa uvođenjem sankcija ako se prekrši zakon. Dok toga nema, on pozdravlja i ovu inicijativu Državnog odvjetništva.

„Dobro je da su napokon neke institucije počele reagirati na napise medija i na upozorenja organizacija civilnog društva o nepravilnostima, i da su počele istraživati te nepravilnosti. Podsjetit ću samo da smo mi upozoravali na nepravilnosti u poslovanju političkih stranaka, međutim tada Državno odvjetništvo nije pokrenulo nikakve istražne radnje“, priča Zelić.
XS
SM
MD
LG