Dostupni linkovi

Isplati se biti pošten


Otkuda novac za kampanje - Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović
Otkuda novac za kampanje - Sandra Pernar i Zorislav Antun Petrović
Nevladine udruge GONG i TI Hrvatska zatražile su od predsjedničkih kandidata pred izbore objave izvještaje o domatorima za svoju kampanju.

Isplati se imati transparentno financiranje kampanje, poručili su čelni ljudi nevladinih udruga GONG i Transparency International Hrvatska predsjedničkim kandidatima prvog dana kampanje za predsjedničke izbore, čiji će se prvi krug održati 27. prosinca.

Prema anketi obavljenoj pred prošle parlamentarne izbore, čak 52, 8 odsto građana misli da su političari i stranke koji ne objavljuju podatke o financiranju svoje kampanje – nepošteni, kazao je predsjednik Transparency International Hrvatske Zorislav Antun Petrović.

„Također, 41,8 posto građana pri izlasku na izbore vodi računa o tome odakle je financirana kampanja. Definitivno, sa 41,8 posto glasova se sigurno može ući u drugi krug, pa evo – to je nešto malo za razmišljanje svim kandidatima!“

Dvije nevladine organizacije traže da kandidati iziđu sa podacima o financiranju kampanje. Izvršna direktorica GONG-a Sandra Pernar.

„Danas, na početku izborne kampanje, odlučili smo pozvati sve kandidate da što prije objave iznos koji namjeravaju potrošiti u kampanji. Isto tako, pozivamo sve kandidate da sedam dana prije održavanja drugog kruga izbora, dakle 20. prosinca, dostave Državnom izbornom povjerenstvu privremena izvješća o visini i izvorima sredstava koja su prikupili za pokrivanje troškova izborne promičbe, navodeći u tim izvještajima i imena donatora“, rekla je Pernar.

Ove dvije nevladine organizacije traže od kandidata da te izvještaje i sami objave, kako bi javnost imala valjan uvid u izvore njihovog financiranja.
GONG i Transparency International Hrvatske i sami će pratiti oglašavanje kandidata na nacionalnim televizijama, u tisku na nacionalnoj razini i na internet portalima, i usporediti svoje rezultate s podacima koje će objaviti sami kandidati. Procjenjuje se da oko 50 posto troškova kampanje otpada na oglašavanje u medijima, a da pola tog iznosa odlazi na oglašavanje na televizijama.

SPRJEČITI LOŠA ISKUSTVA

Financiranje kampanja biti će vrlo aktualno sljedećih tjedana, i većina analitičara očekuje da će se dobar dio prepucavanja među vodećim kandidatima – socijaldemokratom Ivom Josipovićem, nezavisnim Milanom Bandićem i nezavisnim Nadanom Vidoševićem odnositi upravo na to – otkud im novac za kampanju, pogotovo Bandiću i Vidoševiću koji su tek pred koji tjedan isključeni iz SDP-a, odnosno HDZ-a.

Činjenica da su Bandić i Vidošević među favoritima ovih izbora govori mnogo o stanju svijesti u hravstkom društvu, kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero.

„Sama činjenica da su među tri vodeća kandidata dvojica koje iz predživota prati glas bilo sudjelovanja u koruptivnim radnjama i podilaženja sukobu interesa, ili glas stečene neobjašnjive količine vlastite imovine - ili i jedno i drugo – govori o činjenici da ta higijena vezana za protukorupcijsku atmosferu u hrvatskom društvu u prtavom smislu riječi ne postoji“, objašnjava Gjenero.

Nevladine udruge svim kandidatima sugeriraju da se ugledaju u predsjedničku kampanju Stipe Mesića za drugi mandat 2005. godine, koja je bila apsolutno transparentna, a iako je koštala skromnih 6 milijuna kuna, Mesić je na kraju i pobijedio. Ukratko, isplati se biti pošten!
XS
SM
MD
LG