Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Veza mladih iz Srbije sa Evropom


Ilustrativna fotografija
U Bačkoj Topoli u toku je Četvrti kamp tolerancije, koji je i ove godine okupio mlade iz gotovo svih podunavskih zemalja - Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Ukrajine, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i naravno Srbije.

Ideja kampa je da se kroz druženja, zabavu, raznovrsne radionice o aktuelnim pitanjima i kroz razmenu mišljenja ovi mladi ljudi bolje upoznaju, da upoznaju međusobne kulture i postanu, na neki način, ambasadori tolerancije u svojim sredinama.

Pod sloganom „Uhvati ritam Dunava“ oko dve stotine mladih iz tridesetak evropskih gradova ovih nedelju dana deli iste spavaonice i menzu, a kroz tematski raznovrsne radionice i svoje ideje.
Pod sloganom „Uhvati ritam Dunava“ oko dve stotine mladih iz tridesetak evropskih gradova ovih nedelju dana deli iste spavaonice i menzu, a kroz tematski raznovrsne radionice i svoje ideje.

Idejni tvorac ove manifestacije je Šandor Egereši, sadašnji predsednik Skupštine Vojvodine, koji je u eri porasta etnonacionalizama video potrebu da se mladima pruži drugačiji model.

"Cilj kampa je negovanje tolerancije kao najvažnije vrednosti za očuvanje vojvođanskog identiteta, škola prijateljstva i istovremeno škola protiv predrasuda. Takođe, kamp je zamišljen da bude i put stvaranja zajedničke evropske kuće,"
navodi Egereši razloge formiranje kampa, dodajući pri tome da je još u početku bilo jasno da se želi „projekat s dušom“.

Ako je tolerancija duša Evrope, onda želimo da ovde, u Bačkoj Topoli, jednu sedmicu živi Evropa s dušom, kažu kreatori kampa.

Jačanje veza mladih


Svi su razlozi i motivi da ova manifestacija traje i dalje ostali isti, u neku ruku možda još izraženiji, i uz sve jasniju potrebu da se kroz jačanje veza mladih iz Evrope i Srbije radi i na stvaranju novog imidža zemlje - novog evropskog političkog identiteta za Srbiju i za Vojvodinu, koji će inicirati dijalog sa evropskim kulturnim i političkim nasleđem, a kojeg čine solidarnost, promene i partnerstvo.

O potrebi takve jedne „institucije“ govorio je takođe na otvaranju prisutan i ministar policije Ivica Dačić,
Mladi kamperi glavni izazov nalaze upravo u druženju sa vršnjacima iz različitih sredina.
primetivši da bi kamp možda mogao da ugosti i poneke političare, i pomogne im da se nauče toleranciji.

A mladi kamperi glavni izazov nalaze upravo u druženju sa vršnjacima iz različitih sredina.

„Dopada mi se što ovde komuniciramo na više jezika, a ipak se razumemo. Verujem da će ovo naše druženje prerasti u nešto dugotrajnije i da ćemo ostati u kontaktu i biti prijatelji i kada se kamp završi“,
kaže jedan od učesnika koji je ovde po drugi put.

Mnogi od njih su za kamp čuli od prijatelja, bivših učesnika ovog susreta mladih, i umesto na godišnji odmor došli ovde.

A svi koji su bili ovde, kroz ovakav zajednički život, druženje i zabavu steknu dragoceno iskustvo da je u bilo kojim uslovima i uz bilo kakve kulturne i druge razlike moguće naći prijatelje. To iskustvo ih nakon svega kvalifikuje za verodostojne ambasadore tolerancije u njihovim sredinama.

Glavna tema kampa tolerancije izrada dunavske strategije

Glavna tema kampa tolerancije izrada dunavske strategije

Jedna od glavnih tema u okviru susreta mladih u Kampu tolerancije u Bačkoj Topoli je izrada dunavske strategije, odnosno stvaranje Dunavske regije, i buduća saradnja unutar nje.

Koordinator Saveta podunavskih gradova i regija Peter Langer je mladima iz podunavskih zemalja okupljenim u kampu govorio o značaju gradova i regija u budućnosti, na čemu će se i zasnivati saradnja budućeg dunavskog regiona, a poseban značaj u tome imaće gradovi poput Ulma, Budimpešte, i Vidina, kao i regioni Vojvodina, Turnu-Severin.

Strategija će se zasnivati na velikim mogućnostima za saradnju koji postoje u oblasti kulture, nauke, turizma, ekologije, obrazovanja, ali svakako i ekonomije. Langer je najavio da će kroz tzv.

Dunavsku strategiju posebna pažnja biti posvećena mladim Evropljanima. Nemačka pokrajina Baden-Virtemberg i grad Ulm od samog početka snažno podržavaju Kamp tolerancije u Bačkoj Topoli, jer je to odličan primer kako kroz edukacije i kreativne programe treba raditi sa mladima u okviru buduće dunavske saradnje, rekao je Langer na predavanju trećeg dana Kampa tolerancije u Bačkoj Topoli.

XS
SM
MD
LG