Dostupni linkovi

Kamo su nestali milijuni Dubrovačke biskupije


Dubrovačka biskupija
Istražni organi bave se razgranatom poslovnom djelatnošću Dubrovačke biskupije u vrijeme dok je tamo biskup bio aktualni zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije Želimir Puljić. Biskupija je osnovala niz tvrtki, od kojih su neke upale u probleme i propale, a milijunski dugovi otpisani.

Svaka je crkva dio društva u kojem djeluje i - ma koliko se trudila - čini se da nije imuna niti od poroka i mana tog društva. Tako se upravo u Splitu sudi fra Šimi Nimcu koji je – dok je bio župnik u Baškoj Vodi – neovlašteno prodao crkveno zemljište za gotovo 10 milijuna kuna, nešto manje od milijun i po eura, a novac navodno dao siromašnima.

U Dubrovniku Državno odvjetništvo istražuje poslovanje Dubrovačke biskupije u mandatu biskupa Želimira Puljića, koji je pred 3 godine unaprijeđen u nadbiskupa i poslan u Zadar.

Biskupija je tada osnovala desetak tvrtki, neke od njih su propale, a dugovi otpisani, a ostao je i neplaćen porez. Sve te tvrtke osnovane su kako bi se obnovilo nekretnine vraćene Crkvi devedesete, koje su većinom bile devastirane, kao i za financiranje karitativnog rada. Međutim, neke tvrtke su propale ne vrativši milijunske iznose biskupiji, taj je novac netragom nestao i čovjek se pita – je li posrijedi bila obnova i pomaganje potrebitima ili nešto drugo?

Cijelu je aferu otkrio portal Dubrovački dnevnik, a njegova urednica Lucija Komaić za naš radio kaže:

Lucija Komaić
Lucija Komaić
„Mi svakako pozdravljamo svaki karitativni postupak Dubrovačke biskupije. Sigurno je da oni to rade i da pomažu potrebite. Međutim, kada vidite da biskupija organizira humanitarne akcije na kojima prikuplja tri tisuće kuna za bolesnički madrac, usporedite te iznose sa gotovo 24.000.000 kuna koliko 'Pokora' – tvrtka u vlasništvu Dubrovačke biskupije – oprašta propalom 'Biozonu' i samo promislite – koliko se madraca i ostalih potrepština moglo kupiti za 24.000.000 kuna?!?“

Predsjednik Nadzornog odbora „Biozona“ bio je varaždinski odvjetnik dubrovačkih korijena Oleg Uskoković, koji je čitateljima Crne kronike poznat po sudjelovanju u pokušaju menadžmenta „Podravke“ da preuzmu tvrtku, a „Podravka“ je tada u aferi „Spice“ bila oštećena za stotine milijuna, koji su završili na tajnim računima na Malti.

Tvrtke Dubrovačke biskupije najčešće su poslovale zajedno sa švicarskom Midia Grupom, koja je dala i kredit biskupiji, pa je jedno vrijeme i dubrovački samostane svete Klare, inače spomenik kulture, bio pod sudskom hipotekom.

Midia Grupa je zajedno sa gradom Dubrovnikom izgradila jedinu javnu garažu u Dubrovniku zbog koje – tvrde neki – gradu čak možda prijeti i bankrot. Investicija je bila zajednička, međutim sve rizike snosi grad, pa su pred par tjedana predstavnici Midia Grupe pokrenuli arbitražu kojom od grada traže 263 milijuna kuna – oko 35 milijuna eura.

„Kada biskup kaže kako je njihovo poslovanje sa Midia Grupom bila poruka od Boga što su našli takvu tvrtku i sama Božja providnost da im ta tvrtka da kredite - za koje su založili nekretnine - da s njima posluju, onda to možemo povezati sa činjenicom da je aranžman grada Dubrovnika s Midia Grupom nešto financijski najgore što se Dubrovniku dogodilo! Garaža gomila ogromne gubitke i grad još uvijek nije sa Midia Grupom pronašao način kako to riješiti“, konstatira Lucija Komaić.

Međutim, možda je svjetlo koje je pisanjem medija palo na cijelu priču nekoga uplašilo, pa su se apetiti smanjili.

„Mi smo baš dobili novo pismo od Midia Grupe u kojem oni – uz neke ograde – predlažu da gornja granica njihovog potraživanja prema gradu Dubrovniku bude 7 milijuna eura kroz narednih 15 godina“, kazao je dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić.

I dok sadašnji nadbiskup Puljić razmišlja o podizanju tužbe protiv Dubrovačkog dnevnika, u Dnevniku kažu kako im se sve više čitatelja javlja, kako telefoni ne prestaju zvoniti i kako će zanimljivih priča biti – još!
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG