Dostupni linkovi

Ajnadžić: Nećemo uklanjati ploče sa citatima Alije Izetbegovića


Jedna od ploča u centru Sarajeva sa citatima Alije Izetbegovića
Jedna od ploča u centru Sarajeva sa citatima Alije Izetbegovića

Načelnik Općine Centar u Sarajevu, Nedžad Ajnadžić, izjavio je za Radio Slobodna Evropa da neće uklanjati kamene ploče koje su postavljene u centru Sarajeva, a na kojima se nalaze citati Alije Izetbegovića.

“Svaka sugestija i primjedba je dobrodošla, ali definitivno je sigurno da neće biti uklanjanja kamena sa uklesanim citatima u narednom periodu”, kazao je Ajnadžić, inače kadar Stranke demokratske akcije.

Tokom vikenda u centru Sarajeva, na nekoliko lokacija, postavljene su kamene ploče sa uklesanim citatima Alije Izetbegovića, prvog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH i osnivača Stranke demokratske akcije.

Denis Challenger, vijećnik SDP-a u Općini Centar izjavio za RSE da Općinsko Vijeće, kao predstavnička vlast, nije bilo upoznato da se planira projekat postavljanja ploča na lokacijama u centru Sarajeva.

“Uskoro imamo sjednicu Općinskog vijeća. Usaglasili smo se da ćemo putem vijećničke inicijative tražiti da se to pogrešno tumačenje citata Alije Izetbegovića ispravi i da se ukloni. Izetbegović je pogrešno citiran, drugi ljudi su te riječi izgovorili. Ovo je predizborna kampanja”, kazao je Challenger za RSE.

Kamene ploče posvećene Aliji Izetbegoviću, postavljene su na Trgu oslobođenja - Alija Izetbegović, u Gimnazijskoj ulici kod Prve gimnazije, u Parku Safeta Isovića kod Druge gimnazije i u Velikom parku.

XS
SM
MD
LG