Dostupni linkovi

Odložen put Kamale Haris u Vijetnam zbog mogućeg 'Havanskog sindroma'


Put potpredsednice SAD Kamale Haris (Harris) iz Singapura u Vijetnam odložen je u utorak nekoliko sati zbog istrage dva moguća slučaja takozvanog havanskog sindroma u Hanoju, rekli su zvaničnici administracije, prenosi AP.

Nakon istrage, zvaničnici su zaključili da Haris može da nastavi put u Vijetnam, što je deo njenog putovanja po Aziji sa namerom da uveri saveznike u posvećenost SAD ovoj regiji u trenutku kada se su se našle u haotičnoj situaciji u Avganistanu nakon pobede talibana, nastojeći da sada evakuišu svoje osoblje.

Havanski sindrom naziv je za niz misterioznih zdravstvenih incidenata koje su prvi put prijavili američki diplomati i drugi vladini službenici u glavnom gradu Kube počevši od 2016.

Američki zvaničnici "ozbiljno shvataju svaki prijavljeni incident havanskog sindroma", rekla je portparolka Bele kuće Džen (Jen) Psaki na brifingu za novinare kasnije u utorak.

Američki zvaničnici još nisu potvrdili najnoviji prijavljeni slučaj, a on nije uključivao nikoga ko je putovao sa Harisom, rekla je Psaki. Povodom ovog izveštaja, „izvršena je procena bezbednosti potpredsednice i doneta je odluka da ona može da nastavi putovanje zajedno sa svojim osobljem“, rekla je Psaki.

Dva odvojena slučaja neobjašnjivih zdravstvenih incidenata prijavljena su od strane američkog osoblja u Vijetnamu prošle sedmice, naveli su zvaničnici. Nije odmah bilo jasno ko je pogođen sindromom, iako su zvaničnici rekli da nije reč o osoblju koje je radilo za potpredsednicu ili Belu kuću.

Američka ambasada u Hanoju je saopštila da je do odlaganja došlo jer je kancelarija Kamale Haris saznala za izveštaj o „nedavnom mogućem abnormalnom zdravstvenom incidentu“ u glavnom gradu Vijetnama.

Ambasada nije dala nikakve detalje, ali je rekla da je njen ured odlučio da otputuje u Hanoj "nakon pažljive procene".

Američka vlada koristi termin „atipičan zdravstveni incident“ da opiše Havanski sindrom. Neki od pogođenih izveštavaju da su čuli glasan prodorni zvuk i osetili snažan pritisak u licu. Ponekad su usledili bol, mučnina i vrtoglavica.

Slične, neobjašnjive zdravstvene tegobe od tada su prijavili Amerikanci koji služe u drugim zemljama, uključujući Nemačku, Austriju, Rusiju i Kinu. Pojavile su se razne teorije da objasne incidente, uključujući ciljane mikrotalasne pećnice ili zvučni napad, možda kao deo špijunaže ili hakovanja.

Posebno su alarmantni otkrića o najmanje dva moguća incidenta u oblasti Vašingtona, uključujući jedan slučaj u blizini Bele kuće u novembru u kojem je jedan zvaničnik prijavio vrtoglavicu. Zvaničnici administracije spekulisali su da bi Rusija mogla biti umešana, što je ona odbacila.

Haris je trebalo da otputuje u Hanoj u utorak veče nakon što je održala govor u Singapuru u kome je osudila Kinu zbog njenih upada u Južnokinesko more i razgovarala o lancima snabdevanja sa poslovnim liderima.

Ali, let je odložen za više od tri sata, a Simon (Symone) Sanders, portparolka američke potpredsednice, odbila je da objasni razlog. Bez posebnog povoda, Sanders je rekla da je Haris "dobro", iako su novinari u utorak nekoliko puta vidjeli potpredsednicu i nisu imali razloga da pitaju za njeno zdravlje.

Kongres je reagovao zbog ovakvih napada, postigavši retku dvostranačku saglasnost za nastavak istrage o sindromu.

Bajdenova administracija suočena je sa novim pritiskom da razreši misteriju jer je broj prijavljenih slučajeva mogućeg napada naglo porastao. Ali naučnici i vladini zvaničnici još nisu sigurni ko bi mogao da stoji iza bilo kakvih napada, da li je simptome mogla nenamerno izazvati oprema za nadzor - ili je reč o napadima.

Kakav god bude rezultat istrage, može imati ogromne posledice. U slučaju potvrde da je američki protivnik posegao za štetnim napadima na američko osoblje, to bi osnažilo zahteve za snažnim odgovorom zvaničnog Vašingtona, navodi AP.

Za sada, administracija uverava da ovo pitanje shvata ozbiljno, da istražuje i da će se pobrinuti da pogođeni imaju dobru medicinsku negu.

Jedna ključna analiza identifikovala je „usmerenu, impulsnu radio - frekvencijsku energiju“ kao najverovatnijeg krivca.

U izveštaju Nacionalne akademija nauka iz decembra navodi se da bi radiofrekventni napad mogao da promeni funkciju mozga bez nanošenja „velikog strukturnog oštećenja“. Ali, panel nije mogao da utvrdi na koji je način američko osoblje moglo biti na udaru.

U izveštaju Stejt departmenta za koji je skinuta oznaka tajnosti iz 2018. navodi se „neaktivnost rukovodstva na višim nivoima, neefikasna komunikacija i sistemska neorganizovanost“ u odgovorima na slučajeve u Havani.

U izveštaju se ističe da je uzrok povreda „zasad nepoznat“. Dokument je objavila Arhiva nacionalne bezbednosti Univerziteta Džordž Vašington.

Kris Miler (Chris Miller), vršilac dužnosti ministra odbrane tokom poslednjih meseci administracije Donalda Trampa, formirao je tim da istraži sumnjive napade.

To je učinio nakon što je krajem prošle godine sreo vojnika koji je opisao kako je, dok je služio u zemlji koju Miler nije hteo da identifikuje, čuo zvuk „vrištanja“, a zatim je osećao strašnu glavobolju.

XS
SM
MD
LG