Dostupni linkovi

Kuca li istraga i ministru Kalmeti na vrata


Božidar Kalmeta
Božidar Kalmeta
Mediji u Hrvatskoj iznova su se raspisali o umiješanosti, ili barem odgovornosti ministra infrastrukture Božidara Kalmete u brojne koruptivne afere u njegovom ministarstvu.

Analitičari u tome vide početak velikog pospremanja u vladajućem HDZ-u pred parlamentarne izbore, odnosno želju premijerke i predsjednice HDZ-a Jadranke Kosor da na izbore iziđe neopterećena najbližim stranačkim suradnicima s korupcionaškim repovima.

Za neke je očito izgradnja dionice autoceste od splitskog zaleđa prema Dubrovniku bila pravi Eldorado! Držač toalet-papira – istinabog dvostruki – u WC-u na odmorištu uz cestu plaćao se po petsto eura, posuda za tekući sapun 280 eura, a pločica “muški” i “ženski” na vratima – 60 eura!

Godinu dana ranije, na auto-cesti od Osijeka do Đakova, svi su ovi artikli koštali pet ili šest puta manje. Investitor izgradnje auto-ceste je javno poduzeće Hrvatske auto-ceste koje resorno spade ministru infrastrukture Božidaru Kalmeti.

Ministar Kalmeta je direktno odgovoran i po Ustavu i po Zakonu za sve što se događa u njegovom ministarstvu i moralno bi bilo da podnese ostavku, kaže Željko Jovanović.



Kada su ga pitali za komentar, on se poslovično pravio naivan. “Ako je to istina apsolutno podržavam istrage,” kazao je i dodao kako “nije posao ministra da nadzire sva silna poduzeća u njegovu resoru, a još manje da bude odgovoran ako netko u nekom poduzeću nešto krade.”

Ova njegova izjava iznova je konsternirala i javnost i opoziciju. Oporbeni šef parlamentarnog Antikorupcijskog vijeća Željko Jovanović pozvao je Kalmetu da da ostavku.

“Pa to je tužno! To je tužno i neodgovorno i mislim da predstavlja uvredu zdravog razuma građana Hrvatske. O tome se govori već mjesecima, međutim ministar Kalmeta niti zna da su se tuneli na auto-cestama dvostruko farbali, da su desni stupići uz auto-cestu bili skuplji od lijevih, prema tome – on ništa ne zna, a istovremeno tvrdi da nizašto nije odgovoran! Ministar Kalmeta je direktno odgovoran i po Ustavu i po Zakonu o trgovačkim društvima za sve što se događa u njegovom ministarstvu i - kao takav – moralno bi bilo da podnese ostavku”
, kazao je Jovanović.

Premijerkin manevar


U javnost je procurio i dio iskaza bivšeg člana uprave Hrvatskih auto-cesta Josipa Sapunara u kojem tereti Kalmetu da je još od 2005. godine uključen u isisavanje novca iz javnih poduzeća preko marketinške tvrtke Fimi-media, odnosno u onu istu aferu koja je dovela do kaznenog progona bivšeg premijera Ive Sanadera.

Moguće je da su tu priču medijima dostavili Sapunarovi odvjetnici, ali mnogo je vjerojatnije da su je plasirali sami istražni organi. Naime, njezino objavljivanje, a i medijski tretman ostalih “nestašluka” kod izgradnje i održavanja auto-cesta ukazuju da se ide na stvaranje klime u javnosti kako je vrijeme da istraga pokuca i na - Kalmetina vrata!

Politički analitičari u ovom “sapunanju daske” Kalmeti vide u prvom redu želju pr

Politički analitičari u “sapunanju daske” Kalmeti vide želju premijerke Kosor da na skore izbore iziđe neopterećena “repovima” HDZ-ove prošlosti.

emijerke Jadranke Kosor da na skore parlamentarne izbore iziđe neopterećena “repovima” HDZ-ove prošlosti. Žarko Puhovski u izjavi za naš radio opisuje to – ipak - kao neku vrstu manipulacije.

“Pri čemu je nekorektno u tehničkom smislu riječi govoriti o manipulaciji, jer po svemu onom što ja znam, tu se zapravo radi o korištenju istinitih podataka. Dakle, imamo paradoks da se istiniti podaci pojavljuju u formi manipulacije. A utoliko je ipak opravdano nazvati to manipulacijom, jer se radi o pokušaju da se preko toga postigne jasan politički cilj – da se ostavi premijerku samu, neopterećenu aferama, sa mladim također neopterećenim ljudima protiv šefa SDP-a Milanovića kao jedina eventualna šansa da HDZ nešto napravi na izborima!"
, ocjenjuje Puhovski.

RSE: Znači li to da ta cijela priča nema previše veze sa proklamiranom premijerkinom odlučnošću u borbi protiv korupcije, nego samo sa borbom za vlast i moć?

Puhovski:
Ne, ona ima veze sa borbom protiv korupcije, jer je Jadranka Kosor dobro shvatila da je to jedina šansa da se zadrži vlast.

Sličan zaključak u izjavi za naš radio sugerira i politički analitičar Davor Gjenero.

“Borba protiv korupcije je temeljni politički argument gospođe Kosor. Ta borba nije toliko važna njenim političkim oponentima. Gospođa Kosor kao predsjednica stranke nastoji uspostaviti diskontinuitet u odnosu na vođenje stranke u vrijeme njezina prethodnika Ive Sanadera, a oni koji žele zadržati ovaj tip gremijskog odlučivanja naravno inzistiraju na kontinuitetu”
, zaključuje Gjenero.
XS
SM
MD
LG