Dostupni linkovi

EU poziva Rusiju da se suzdrži od ‘eskalacijskih koraka’ oko Kalinjingrada


Kalinjingradska eksklava okružena je Litvanijom i Poljskom, članicama Evropske unije i izolovana je od ostatka Rusije.
Kalinjingradska eksklava okružena je Litvanijom i Poljskom, članicama Evropske unije i izolovana je od ostatka Rusije.

Izaslanik Evropske unije u Moskvi pozvao je u utorak Rusiju da se suzdrži od "eskalacijskih koraka i retorike" oko onoga što Moskva naziva "antiruskim ograničenjima" na tranzit robe između Kalinjingrada i ostatka Rusije, rekao je glasnogovornik EU.

"Prenio je naš stav o agresiji Rusije na Ukrajinu i objasnio da Litvanija provodi sankcije EU i da nema blokade, te ih zamolio da se suzdrže od eskalacijskih koraka i retorike", rekao je glasnogovornik Peter Stano.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je ranije da je pozvali ambasadora Evropske unije u Moskvi Markusa Ederera "antiruskih ograničenja" na tranzit robe između Kalinjingrada i ostatka Rusije.

U saopštenju od 21. juna pozvali su da se tranzit preko regiona “odmah” vrati i obećali su da će uzvratiti ako se situacija ne popravi.

Kalinjingrad
Kalinjingrad

Litvanija, članica Evropske unije, zatvorila je željeznički koridor od Rusije do svoje eksklave za određenu osnovnu robu, uključujući građevinski materijal, metale i ugalj kao odgovor na nove sankcije EU koje su stupile na snagu u subotu.

Kremlj je mjere nazvao "bez presedana" i "ilegalnim".

Jedan od saveznika predsjednika Rusije Vladimira Putina upozorio je u utorak Litvaniju da će Rusija odgovoriti na obustavu tranzita robe pod sankcijama EU u Kalinjingrad na način da će građani članice NATO-a i EU “da osjete bol.”

Nikolaj Patrušev, bivši špijun KGB-a, koji je sada sekretar ruskog Vijeća sigurnosti, rekao je da "neprijateljske" aktivnosti Litvanije pokazuju da Rusija ne može vjerovati Zapadu.

"Rusija će sigurno odgovoriti na takve neprijateljske aktivnosti“, rekao je Patrušev, a prenosi državna novinska agencija RIA.

"Odgovarajuće mjere se razrađuju u međuresornom formatu i biće preduzete u bliskoj budućnosti", rekao je on. "Njihove posljedice će imati ozbiljan negativan utjecaj na stanovništvo Litvanije."

Ministar vanjskih poslova Litvanije Gabrijelijus Landsbergis izjavio je ranije da njegova zemlja samo sprovodi sankcije koje je uvela Evropska unija.

On je rekao da su mere sprovedene u subotu 18. juna preduzete nakon "konsultacija sa Evropskom komisijom i prema njenim smjernicama".

"Sankcionisanoj robi neće više biti dozvoljeno da prolazi kroz litvansku teritoriju", dodao je Landsbergis.

Evropska unija je Rusiji uvela niz sankcija zbog invazije na Ukrajinu. Lista sankcionisane robe uključuje čelik, ali bi trebalo da bude široko proširena na još artikala, od uglja do alkoholnih pića.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

Kalinjingradska eksklava, u kojoj živi oko 430.000 ljudi, okružena je Litvanijom i Poljskom, još jednom zemljom EU, i izolovana je od ostatka Rusije.

Vozovi sa robom za Kalinjingrad putuju preko Belorusije i Litvanije, a tranzita kroz Poljsku nema. Rusija i dalje može da snabdeva eksklavu morskim putem, a da ne potpada pod sankcije EU.

U okviru ekonomskih sankcija, Evropska unija je Rusiji uvela niz ograničenja uvoza i izvoza. EU je navela da je pazila da paketima sankcija ne nanese štetu ruskom stanovništvu i da je zato od sankcija isključena roba koji se koristi u zdravstvu, farmaciji, kao i poljoprivredni proizvodi i hrana.

Kalinjingrad, koji nema kopnenu granicu s Rusijom, aneksiran je od Njemačke 1945. godine i ostaje od strateškog značaja za Rusiju.

Izvor: Reuters, AP
XS
SM
MD
LG