Dostupni linkovi

Propusti obezbeđenja doveli do pokušaja bekstva


Jedna od zatvorskih ćelija Specijalnog suda u Beogradu
Jedna od zatvorskih ćelija Specijalnog suda u Beogradu
Propusti obezbeđenja doveli su do pokušaja bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića iz pritvora beogradskog Specijalnog suda, pokazala je dosadašnja istraga. Iako su postojale indicije da spremaju bekstvo, javnosti za sada nije otkriveno ko im je u tome pomogao.

Sretko Kalinić i Željko Milovanović zaustavljeni su na korak do slobode, pored ograde Specijalnog suda, iako su bezbednosne strukture već izvesno vreme imale pretpostavke da se najopasniji kriminalci u zatvorima Srbije spremaju za akciju.

Ivica Dačić, ministar unutrašnjih poslova, izjavio je da su svojevremeno iz zemalja okruženja stigli obaveštajni podaci da se porodica Željka Milovanovića raspituje za nabavku lažnih dokumenata za njega.

“To nas je navelo da posumnjamo da on možda planira bekstvo. Pominjala se mogućnost da se on uputi ka Mađarskoj. Odmah smo o tome obavestili sve ostale državne organe. Na osnovu te informacije, koja je stigla u avgustu prošle godine, pojačali smo prisustvo žandarmerije oko zatvora. I, kao što znate, bekstvo nije uspelo. To je najvažnije”, naglasio je Dačić.

Pripreme za bekstvo Sretko Kalinić i Željko Milovanović počeli su mesecima ranije što je, kako navodi beogradska štampa, podrazumevalo detaljno planiranje i proučavanje smena straže, svakodnevne fizičke pripreme, sklekove i zgibove, i brijanje Kalinića noć pred akciju kako bi ga bez brade teže prepoznali.

Sretko Kalinić i Željko Milovanović
Sretko Kalinić i Željko Milovanović
Milan Obradović, direktor Uprave za izvršenje krivičnih sankcija, kaže da je do pokušaja bekstva doveo ljudski faktor, odnosno neodogovoran odnos pripadnika obezbeđenja.

„Nesumnjivo je da su Kalinić i Milovanović dvojica najsposobnijih i najspremnijih ljudi koji se trenutno nalaze u našim zatvorima. Uspeli su da izađu iz svojih ćelija, da savladaju stražara, i iskoče kroz prozor. Naravno da se postavlja pitanje kako su uopšte izašli i hodnik i kako su iskočili u zatvorsko dvorište. Bez obzira što bi im dalji pokušaj bekstva bio nemoguć. Jer pritvorska jedinica i sud su opasani zidom visokim pet metara. To je vrlo gladak čelični zid na čijem se vrhu nalaze metalni šiljci u obe strane, i želim da naglasim da mogućnost da oni pobegnu ne postoji“, naveo je Obradović.

Jocina logistička podrška?

Obojica u kriminalnim krugovima važe za surove i visokoobučene ubice. Sretko Kalinić je kao pripadnik 'Zemunskog klana', po sopstvenom priznanju pred sudom, počinio najmanje dvadeset likvidacija, dok je Željko Milovanović, bivši pripadnik zloglasne specijalne jedinice Crvene beretke, neposredni izvršilac ubistva novinara Iva Pukanića i višesturki osuđenik zbog velikih oružanih pljački.

Sreten Jocić
Sreten Jocić
Ono na šta nisu računali je, kako pišu neki mediji, da je pre pokušaja njihovog pokušaja bekstva pojačano žandarmerijsko obezbeđenje jer se u pritvoru Specijalnog suda u tom trenutku nalazio i osuđenik Sreten Jocić.

Štampa spekuliše da im je upravo kriminalna mreža tog čoveka, zvanog Joca Amsterdam, pružila logističku podršku.

Božo Prelević, bivši koministar MUP-a Srbije, smatra da je za sada sigurno samo to da su imali ozbiljnu pomoć.

„Pare zemunskog klana nikada nisu pronađene, odnosno javnosti nije poznato ko ih je pronašao, i pretpostavljam da oni i dalje raspolažu velikom svotom novca koja bi mogla da im posluži za ovu svrhu. Sigurno se ne bi odlučili da beže da nisu imali nečije obećanje da će im pomoći i neku vrstu logistike. Verovatno je bilo isplanirano da ih neko čeka autom i obezbedi im utočište u kom bi se skrivali posle bekstva iz zatvora“, ocenjuje Prelević.

O pokušaju bekstva dvojice okorelih kriminalaca raspravljala je i parlamentarna Komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija kojoj je podnet izveštaj o okolnostima tog događaja.
"Verovatno je bilo isplanirano da ih neko čeka autom i obezbedi im utočište u kom bi se skrivali posle bekstva iz zatvora“, ocenjuje bivši kooministar MUP-a Srbije Božo Prelević.

Poslanik Meho Omerović upozorio je da je slučaj veoma ozbiljan i da ga treba ispitati do detalja.

„Ne treba puno pameti da bi se zaključilo da se radi o dobro planiranom i profesionalno organizovanom bekstvu dvojice veoma opasnih kriminalaca. Ovde je lako pretpostaviti da je plan bio da ove osuđene ubice prosto išetaju kroz zatvorsku kapiju“, navodi Omerović.

Pravnik Božo Prelević zaključuje da je u ovakvim situacijama najvažnije da se što pre otkriju oni koji su pružili podršku za bekstvo.

„Videćemo da li je neko od stražara kriv ili ne. Da li je kriv zato što nije dobro pazio ili je u to uvučen nešto dublje. A onda se dolazi do pomoći spolja. To bi istraga trebalo da utvrdi, ali mislim da se to neće baš tako lako saznati. Jer ne vidim kome bi išlo u korist da progovori o tome“, kaže Prelević.

Parlamentarna Komisija za kontrolu izvršenja krivičnih sankcija saopštila je da su uočeni subjektivni i objektivni nedostaci koji su doveli do pokušaja bekstva Sretka Kalinića i Željka Milovanovića i podržala rad istražnih organa.
XS
SM
MD
LG