Dostupni linkovi

Šire se požari u Kaliforniji


Požar Diki, koji je počeo 14. jula, već je sravnio više od desetak kuća i drugih građevina
Požar Diki, koji je počeo 14. jula, već je sravnio više od desetak kuća i drugih građevina

Plamen koji se širio neravnim terenima u severnoj Kaliforniji uništio je u subotu, 24. jula, više domova, jer se najveći šumski požar u državi pojačao, dok su brojni drugi požari pogodili zapad Sjedinjenih Američkih Država, prenosi Glas Amerike.

Požar Diki, koji je počeo 14. jula, već je sravnio više od desetak kuća i drugih građevina kada se po mraku probio kroz malu zajednicu Indijskih vodopada.

Vatrogasni zvaničnici rekli da je požar ugljenisao više od 73.200 hektara u okruzima Plumas i Bati i da je tek 20 odsto pod kontrolom.

Vatra je gorela u udaljenom području kom je pristup ograničen, ometajući napore vatrogasaca, rekli su zvaničnici. To je podstaklo naredbe za evakuaciju u nekoliko malih zajednica i duž zapadne obale jezera Almanor, popularnog odmarališta.

U međuvremenu, najveći požar u državi, požar Butleg na jugu Oregona, bio je gotovo do pola lokalizovan 24. jula jer je više od 2.200 pripadnika vatrogasnih posada radilo po vrućini i vetru, rekli su zvaničnici.

Širenje vatre usporeno je, ali hiljade domova i dalje je ugroženo na istočnoj strani teritorije koju je zahvatio požar, saopštile su vlasti.

U Kaliforniji je guverner proglasio vanredno stanje za četiri severna okruga zbog šumskih požara za koje je rekao da uzrokuju "uslove krajnje opasnosti za bezbednost ljudi i imovine".

Proglas je otvorio put za veću podršku države.

Globalno zagrevanje učinilo je zapad SAD mnogo toplijim i sušnijim u poslednjih 30 godina.

XS
SM
MD
LG