Dostupni linkovi

Kakve promjene očekuju Željeznice BiH


Željeznička stanica u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
Željeznička stanica u Sarajevu, foto: Midhat Poturović
Željeznički saobraćaj u Bosni i Hercegovini obavljaju dva javna operatora - Željeznice Federacije BiH, sa sjedištem u Sarajevu, i Željeznica Republike Srpske, sa sjedištem u Banjoj Luci. Za upravljanje željezničkom infrastrukturom osnovana je željeznička bh. javna korporacija Željeznice Bosne i Hercegovine, sa sjedištem u Doboju, o čijem radu se malo znalo.

Na nedavnom sastanku državnog i entitetskih ministara saobraćaja u Banjoj Luci najavljene su neke promjene u Željeznicama BiH, odnosno smanjenje broja članova Upravnog odbora.

Ministar saobraćaja i komunikacija u Vladi Federacije BiH Enver Bijedić istakao je da je došlo vrijeme da se određene stvar u javnoj korporaciji Željeznice BiH mijenjaju kako bi ona dala bolje rezultate.
Enver Bijedić
Enver Bijedić

„Bh. željeznička javna korporacija sada ima 13 zaposlenih, ima tri direktora od tih 13 ljudi i ima upravni odbor koji broji 12 ljudi. Znači na 13 zaposlenih su imali 12 u upravnom odboru koji su uzimali značajna sredstva godišnje. I to je predmet te rekonstrukcije“, objašnjava Bijedić.

S druge strane, ministar saobraćaja i veza RS Nedeljko Čubrilović najradije bi ukinuo i ovu bh. korporaciju, koja je osnovana 1. aprila 1998. godine u skladu sa Aneksom 9 Dejtonskog mirovnog sporazuma:

„Ministar Bijedić kaže da razmislimo šta ćemo sa tom korporacijom. Mi ćemo prihvatiti da je ukinemo ukoliko to Federacija bude zahtijevala. Vidimo da još jedna državna institucija nije baš zadovoljila ono što mi očekujemo, pored toga što je veoma mnogo posla urađeno kroz jedinicu za implementaciju projekata u oblasti željezničkog saobraćaja“, kaže Čubrilović.

Zanimljivo je da ministru Ćubriloviću više smeta 13 zaposlenih u BH
željeznicama nego više od 3.600 zaposlenih u Željeznicama RS koje imaju kumulativni gubitak od 160 miliona KM.

Međutim, od ukidanja nema ništa jer se to ne može uraditi bez saglasnosti oba bh. entiteta, kazao je ministar saobraćaja Federacije BiH.

„Ne, ukidanje ni u kom slučaju, nego samo rekonstrukcija, pravljenje operativnijeg organa nego što je do sada. Smatramo da je sredstva koja idu za 12 članova nadozornog odbora bolje u neku drugu svrhu upotrijebiti“, ocjenjuje Bijedić.

Frapantni podaci

Ministar komunikacija i saobraćaja u Savjetu ministara BiH Damir Hadžić saglasan je da od ukidanja nema ništa već da treba stvoriti funkcionalni okvir u Željeznicama BiH.

„Ovo što danas imamo je potpuno nedopustivo. Čuli ste podatake koji su frapantni i za onoga ko ne zna ništa o ovoj korporaciji, a kamoli za onoga ko se bar malo razumije u ovu oblast. Mislim da među nama nema ni trun sumnje da moramo promijeniti generalno odnose i sa onim korporacijama koje su zaštićene jer su na državnom nivou, a pri tome mislimo isto i za one koje se nalaze na entitetskom nivou. Ko je neproduktivan i nefunkcionalan, nije važno na kojem je nivou, mora to postati, odnosno moramo stvoriti uslove da bude“, kazao je Hadžić.

Prema riječima generalnog direktora BH željeznica Marinka Kontića, entitetski ministri su dogovorili da se formira radna grupa kako bi se promijenio sporazum o formiranju javne korporacije željeznice BiH.
Marinko Kontić, generalni direktor BH željeznica: Mi smo bh. javna korporacija, kuća koja vrši koordinaciju kompletnog željezničkog saobraćaja u BiH, koordinaciju između dvije kompanije koje postoje – Željeznice RS i Željeznice FBiH, formirane na bazi Dejtonskog sporazuma.

„I da pokušaju napraviti izmjene sporazuma koji su potpisale dvije vlade i na bazi čega je i formirana bh. željeznička javna korporacija. Vjerovatno će se ići na smanjenje broja članova upravnog odbora. Dogovor je da se smanji na tri člana“, navodi Kontić.

Željeznice BiH svoje postojenje, prema mišljenju Kontića, su do sada opravdale.

„Mi smo bh. javna korporacija, kuća koja vrši koordinaciju kompletnog željezničkog saobraćaja u BiH, koordinaciju između dvije kompanije koje postoje – Željeznice RS i Željeznice FBiH, formirane na bazi Dejtonskog sporazuma. Mi smo jedina živa korporacija koja je uspjela da preživi, jer vjerovatno za ove druge nisu zainteresovani“, istakao je Kontić.

U ovom trenutku javna korporacija Željeznice BiH radi projekte obnove željezničke pruge od Doboja do Jošavke i od Mostara prema Sarajevu, vrijedne 160 miliona evra, koje finansiraju Evropska banka za obnovu i ravoj i Evropska investiciona banka.
XS
SM
MD
LG