Dostupni linkovi

Kakva je veza između lokalnih i izbora za mis u BiH


Banjalučko izdanje magazina Press pokrenulo je ovih dana takmičenje Mis lokalnih izbora u RS. Do danas se sa svojim fotografijama, a bez političkog programa koji nude, u novinama pojavilo preko 130 žena, kandidatkinja na lokalnim izborima. Reagovalo je više od 20 organizacija civilnog društva ističući da se time žene svode na objekte koji se vrednuju isključivo prema svojoj spoljašnosti, a ne prema rješenjima koja nude lokalnoj zajednici.

Stručnjaci navode da je između ostalog riječ i o neozbiljnosti kojom pojedini mediji prilaze problemu jedva vidljivog broja žena na bh. političkoj sceni. S druge strane u Press-u nastavljaju sa organizovanjem ovog čudnog takmičenja uz obrazloženje da je broj prijavljenih sve veći.

Aleksandra Petrić, programska direktorica Udruženih žena Banja Luka, kaže da se ovim umanjuje značaj žena u politici i uopšte njihovo učešće u predizbornim kampanjama. A kakav stav prema ženama pokazuje akcija Mis izbori 2012., Petrićeva kaže:

„Aposlutno seksistički i mizogeni stav s obzirom da se time žene svode na nekakvo isključivo procjenjivanje njihove spoljašnosti, a ne njihovih političkih kvaliteta i uopšte njihovih programskih platformi kojima se one zalažu za unapređenje života građana i građanki u lokalnim zajednicama.“

Iz Press-a su odgovorili kolumnom naslova „Žene su ženstvene“. Odgovorni urednik izdanja za RS i autor kolumne Ljubiša Javorac ne vidi ništa uvredljivo u akciji Mis lokalnih izbora.

„Mislim da nismo napravili ništa neukusno jer nismo tražili od tih kandidatkinja da nam šalju fotografije u bikiniju, već samo portrete - čisto da bismo i mi afirmisali ulogu žena u politici i u javnom životu“, navodi Javorac.

Javorac konstatuje da jako malo žena učestvuje u kampanji, a da je još manje onih koje su poznate javnosti:

„Nije kriv Press zbog toga što su one tako malo zastupljene. I odlučili smo se na tu akciju da ih bar na neki način promovišemo. Sve je to uz njihovu saglasnost, uz saglasnost partije i svake od kandidatkinja pojedinačno.“

Milićević: Samo ukras

A da li su žene zaista prepoznale izbor za mis u novinama kao način da predstave svoje ideje, objašnjava kandidatkinja SNSD-a za odbornicu u Skupštini grad Banja Luka Gordana Lihović.

„Ja sam dala svoj pristanak nakon nećkanja računajući da je to neka vrsta igre i sa ciljem da to bude malo veća vidljivost pošto zaista nemamo neke velike mogućnosti da se vidimo u medijima, mada nije ni ovo baš produktivno. Nisam za tu priču iskreno rečeno, ali sam zaista mislila da ću imati mogućnost da nešto kažem o sebi, pa da to izađe u novinama“, kazala je Lihović.

Fondacija Cure jedna je od NVO koje su uputile oštru kritiku i novinama, ali i kandidatkinjama zbog spornog izbora za mis.

„Zašto smo reagovali? Zato što smatramo da akcijom Biramo mis izbora 2012. svodimo ponovo osobe ženskog spola na objekte. Ovim su sad umanjile svoju pamet, svoje znanje, svoju jačinu. Mi vjerujemo da im je možda prezentovano da se tako radi na njihovoj vidljivosti. Ali pogrešna im je informacija data jer i ako budu izabrane u općinska vijeća ili tijela gdje se donose odluke i dalje će ih gledati samo kroz prizmu ’ona je samo lijepa’, dakle prihvataju otprilike poziciju samo da budu ukras“, ističe direktorica Fondacije Jadranka Milićević.

Sjetile su se i neke od kandidatkinja da je izbor za mis način da novine podignu tiraž i ostvare dodatni profit preko sms servisa putem kojeg se glasa. Neke od njih su, ogorčene, kako kažu, zloupotrebom ovog izbora, tražile da se prihodi uplate u humanitarne svrhe.

Gordana Lihović iz SNSD-a zahtijeva da se novac od ovog izbora uplati za sigurne kuće ili domove za nezbrinutu djecu. Istovremeno, Pres nastavlja s ovim takmičenjem bez obzira na reakcije nevladinog sektora. Za pravo im daje činjenica da je broj prijavljenih kandidatkinja svakim danom sve veći.
XS
SM
MD
LG