Dostupni linkovi

Kakva je budućnost e-knjiga


Autor: Tom Chatfield, BBC; prevela: Ena Stevanović


E-knjigama još uvijek nedostaju neke karakteristike koje čine njihove papirne konkurente toliko popularnim, ali to bi se uskoro moglo promijeniti.

„Nedostajao bi mi miris“, „Meni je važna tekstura stranica“, „Ništa ne može zamijeniti onu ohrabrujuću težinu knjige“, neki su od komentara ljubitelja klasične knjige.

U sve češćim raspravama koje su vezane uz e-knjige obično ne morate dugo čekati da se neko pozove na fizičke atribute trulih polica sa knjigama koji nedostaju elektronskim tekstovima.

S druge strane, ne morate imati taj fetiš da biste primijetili da posjedovanje i čitanje elektronskih knjiga iz više razloga zaostaje za printanim izdanjima. Ironično, najvažniji razlog za to je nešto u čemu su digitalni mediji navodno nenadmašni: razmjena.

Kada posudim prijatelju jednu od knjiga sa mojih polica, nisam mu samo dao pristup tom nevinom komadu teksta, što bi bio slučaj kad bih mu poslao elektronski dokument. Dao sam mu fizički objekt koji je, barem u mom slučaju, sav ispodvlačen i koji sadrži primjedbe i mrlje od čaja. I kad dobijem knjigu natrag, s njom će doći i neka nova historija.

Danas kada internet ima gotovo neograničene mogućnosti na blogovima, chatu i društvenim mrežama na kojima se raspravlja o raznim knjigama, gotovo da nema nikakve povezanosti između tih zajednica i samih knjiga, što je okolnost koju je izazvala nadmoć tzv. Menadžmenta za digitalna prava (Digital Rights Management-DRM) među najvećim izdavačima.

Da biste shvatili šta radi DRM, uzmite u obzir razliku između posjedovanja knjige i posjedovanja prava da čitate knjigu pod određenim okolnostima, recimo na ograničenom broju uređaja i na ograničeno vrijeme. Prvo je ono što nude tradicionalne izdavačke kuće, a drugo je model DRM-a koji ima za cilj da zaštiti autore od piratstva. Osim toga, ove „digitalne brave“ onemogućavaju čitateljima da rade ono što žele sa knjigama koje su kupili. Da ne spominjemo da im to daje vrlo dobar izgovor da traže piratske kopije knjiga koje bi DRM trebao štititi.

Nepročitana i nečitljiva

Knjige moraju što brže sustići ostale digitalne medije. Stoga i ne čudi što je ove sedmice najveći svjetski izdavač naučne fantastike Tor Books postao prvi od velikih šest izdavačkih kuća koji je ponudio sve svoje digitalne knjige bez ikakvih autorskih ograničenja.

Cory Doctorow, autor i aktivist izdavačke kuće Tor je to nazvao „seizmičkim događajem u povijesti izdavačke industrije“. Za mene to predstavlja uzbudljivu mogućnost koja će pomoći korisnicima da sačuvaju sve prednosti ovog laganog digitalnog medija s mnogo kapaciteta i da istovremeno zadrže neke od važnih prednosti fizičkih knjiga - diskusiju, preporuke i razmjenu koje su oduvijek bile osnova čitanja.

Ključno pravilo digitalnih medija je oduvijek bilo to da je odnos mnogo važniji od obične kupovine, osnos između kreatora i potrošača, ali i odnos unutar zajednice potrošača koja ima sve veći utjecaj na kreativni proces.

U tom kontekstu, vrlo je neobično to da digitalni i printani formati vode ovu smrtonosnu borbu, s obzirom da, ne samo da isti ljudi kupuju oboje, već da najveći dio prodaje otpada na samoprozvane ljubitelje knjiga koji će uživati u prilici da povežu fizičko i digitalno utjelovljenje teksta. Bilo da se radi o popustu za printana izdanja vlasnicima digitalnih knjiga, digitalnim izdanjima u paketu sa fizičkim kopijama ili nekom drugom aranžmanu, spoj novog i starog je ono što i autori i čitatelji podjednako žele.

Kao što je nedavno izjavio autor Charlie Stross, najtužnija sudbina s kojom se može suočiti bilo koja e-knjiga je da bude nepročitana ili nečitljiva i da bude zarobljena u „zastarjeloj plastičnoj ploči“.

Knjige trebaju čitatelje kako bi opravdale svoje postojanje, trebaju zajednice čitatelja koji će nastaviti raditi sve ono što je oduvijek pokretalo pisanu kulturu kroz historiju modernog izdavaštva: razmjenjivati, očuvati i ponovno čitati iste knjige.

Ovo je vrijeme nepredvidive budućnosti i duboke nesigurnosti. Ipak, izdavači se suočavaju sa vrlo jednostavnim izborom: ili će razvijati tehnologije koje će ispuniti očekivanja čitatelja ili će neko drugi, negdje drugo graditi budućnost knjige.
XS
SM
MD
LG