Dostupni linkovi

Kako zaštiti djecu od nasilja na internetu


Ilustrativna fotografija, Foto: D. Borko
Ilustrativna fotografija, Foto: D. Borko
Priredila Dinka Jurković

Veliki problem roditelja je kako da zaštite djecu od nasilja na internetu, koje je sve prisutnije i kod predškolskog uzrasta djece. Koriste se specijalni programi, zaštitni kodovi, zabrane, pokušavaju da neprimjećeni provjeravaju koje sve stranice njihova djeca posjećuju, surađuju sa školama…

Ali – spasa nema. Nasilje je stiglo i do crtića i prolazi kroz sve zaštitne kodove na internetu. No, ako se dijete ne može zaštiti baš od svega, može li se bar protok informacija i poruka koje sadržavaju nasilje smanjiti?

International Herald Tribune je razgovarao sa stručnjacima koji su se bavili odjelom sigurnosti u raznim agencijama SAD i zatražio od njih savjet: Što poduzeti da se djeca zaštite od nasilja na internetu?

Evo njihovih savjeta:

Nikad ne prestati – bitka protiv nasilja traje 24 sata, svakog dana, i najgora je stvar – odustati.

Kontrolirati mreže za komunikaciju – razni oblici nasilja se najčešće pojavljuju baš na interaktivnim stranicama stranicama poput mreža Facebook i My Space. Nasilje na ovim mrežama ne uključuje samo riječi nego i fotografije ili video priče. Dobra strana je da su opasnosti svjesne i same mreže, te pokušavaju izgraditi sistem zaštite.

Upozoravaju korisnike da se brane time što će iz svojih profila izbrisati podatke koji mogu izazvati nasilje, nude mogućnost direktnog obraćanja njihovim timovima kako bi informirali o tom sadržaju, a svakodnevno se radi na razvoju i definiranju sigurnosne barijere.

Čim uočiš nasilje odmah tu poruku sačuvaj
– stručnjaci, naime, kažu da se svi oblici nasilja na internetu najčešće ne zadržavaju duže od 24 sata pa je stoga nužno da se odmah pohrane kako bi se o nasilju moglo izvijestiti nadležni organi.

Programi zaštite – postoje programi i online servisi koji omogućavaju roditeljima da otkriju nasilje. Slobodan servis je naprimjer Norton Online Family čiji program omogućava nadgledanje interaktivnih mreža i pojedinih poruka.

Safetyweb i SocialShield su se nedavno pojavili na tržištu. SafetyWeb osigurava listu email adresa koje su na neki način vezane za internet adresu djeteta i nadgleda aktivnost, te uočava moguće probleme – na primjer ako je neko dijete na Facebook-u ¨prijatelj¨ sa nekim roditeljem. Ova kompanija posebno naglašava da se ne bave kontrolom što tko radi na internetu nego da upozoravaju roditelje na moguće probleme.

SocialShield stranica ide nešto dublje i nadgleda sadržaj komunikacije djeteta na internetu te upozorava roditelje na sumnjive sadržaje.

Blokirati ružne sadržaje
– Iako sistemi poruka nisu toliko javni kao interaktivne mreže i email se zloupotrebljava u svrhu promocije nasilja. Neophodno je ovakve email adrese redovno blokirati. Sistemi email poruka to omogućavaju.

Prijaviti vlastima nasilje
– U nekim situacijama roditelji će trebati pomoć policije, vlasti, škole. Eksperti sa kojima je razgovarao International Herald Tribune savjetuju da je najvažnije imati – dokaz. Zato je neophono odmah napraviti kopije poruka sa nasiljem.

I još nešto, tvrde stručnjaci, pored toga što je najvažnije imati dokaz, također je važno ne čekati nego izvjestiti što prije.
XS
SM
MD
LG