Dostupni linkovi

Kako je zbog Kate porasla popularnost kraljevske obitelji


Kate Middleton
Kate Middleton
Godišnjica braka, posebno ona prva, za mnoge je tek datum. Za Britance je prvih 12 mjeseci braka Kate Middleton i princa Williama društveni događaj. Medijska pažnja, naravno usmjerena je na „frišku“ članicu kraljevske obitelji.

Bogata pučanka danas je vojvotkinja od Cambridgea, zgodna žena koja „zna govoriti“ u javnosti, nije stidljiva, ide na humanitarne događaje sa suprugom, princom Williamom, dobro se „druži“ i s kraljicom Elizabetom, ali nadasve, ona je i modna ikona koja britanskoj tekstilnoj industriji donosi zaradu od milijardu i pol dolara godišnje.

Ima i bizarnijih primjera. Kada je nedavno snimljena kako igra hokej na travi, prodaja hokejskih palica je porasla za 238 posto.

Izvanredno se prilagodila svojoj novoj ulozi, iako su je uspoređivali i uspoređuju sa pokojnom princezom Dianom. No, visoka, za neke, možda i premršava djevojka, dobro zna što je modni stil, uostalom kao i Williamova majka. Sasvim je svejedno da li nosi jeans i kaubojski šešir, haljinicu od tridesetak dolara, ili odjeću poznatih britanskih dizajnera.

Ne srami se pojaviti i više puta u istoj haljini, što je čini razumnom članicom kraljevske obitelji, pogotovo u doba ekonomske krize. No, sve što ona „stavi na sebe“ postaje modni trend.

Mlada vojvotkinja izuzetno je popularna i u Sjedinjenim Američkim Državama. Dizajnerica Amanda Wakeley kaže kako Kate Middlton smatra pravom “naslijednicom” Jacqueline Kennedy Onassis, poznatoj po izuzetnom stilu i šiku.

“Ima potencijal i može postati moderna Jackie O,” kaže poznata kreatorica.

“Oduševljava me, što kao Britanka ima toliki utjecaj na Amerikanke. Nije jednostavno biti sjajno odjeven u svakoj prilici, ali Kate je to uistinu uspjelo u posljednjih godinu dana”, ističe američka dizajnerica.

Vješta sa medijima

Televizija CNN priprema dokumentarac o Kateinih prvih 365 dana u kraljevskoj obitelji koji će prikazati početkom maja.
Kate i princ William na dan venčanja, 29. april 2011.
Kate i princ William na dan venčanja, 29. april 2011.

Oni koji su vidjeli dokumentarac kažu da je očito i da su Windsori promijenili ploču, „smekšali“ se i prigrlili mladu ženu. Dosta vremena provodi i sa svekrom, princom Charlesom. S njim odlazi u operu, obilazi umjetničke galerije. Uostalom, diplomirala je povijest umjetnosti na sveučilištu St Andrews u Edinbourghu gdje je upoznala svoga princa.

„Za nju su javni nastupi zadovoljstvo. Samouvjerena je i osoba je snažne volje“, kažu izvori iz kraljevske obitelji.

Pored toga, zna se prirodno, ili se barem naučila prirodno ponašati u javnosti. Neki kažu da je prilično vješta u odnosima s medijima. Tako je, na primjer, odbila CNN-u reći kako se zove novi miljenik obitelji, jer je to vrlo privatna stvar, a onda je djeci u jednoj školi, koji su je to isto pitali, odgovorila da se mali psić zove Lupo.

Catherine, ili jednostavno, kako joj mediji “tepaju” Kate, trenutno je jedna od vodećih svjetskih zvijezda.

Od trenutka kada je izgovorila “DA” 29. aprila 2011. do danas pomogla je porastu popularnosti kraljevske obitelji, a vjerojatno i opstanku same monarhije, ističu analitičari.

I istraživanja javnog mijenja pokazaju da gotovo polovica Britanaca smatra da će monarhija opstati zahvaljujući upravo Kate. Većina ih smatra da je kraljevsko vjenčanje prije godinu dana bitno podiglo moral nacije.

“Will i Kate su nacionalno blago i takvi rezultati nisu iznenađujući”, smatra direktor istraživanja James Endersby.

Dvoje mladih svoju prvu godišnjicu braka proslaviti će u nedjelju, privatno, saopćila je kraljesvka palača. Njihovo vjenčanje pratilo je oko dvije milijarde televizijskih gledatelja.
Britanci, koji se rado sjećaju princeze Diane, i koja će za njih ostati “kraljica srca”, u vojvotkinji od Cambridgea vide novu, istinsku, modernu kraljicu 21. stoljeća.
XS
SM
MD
LG