Dostupni linkovi

Kako je Mladić vikao na časnike UN-a


Ratko Mladić viče na zapovjednika nizozemskog bataljona UN-a, 11. srpanj 1995. - snimak prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, 30. studeni 2011.
Ratko Mladić viče na zapovjednika nizozemskog bataljona UN-a, 11. srpanj 1995. - snimak prikazan na suđenju Radovanu Karadžiću u Hagu, 30. studeni 2011.
Kao novi svjedok haškog tužiteljstva protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića iskaz je dao Evert Albert Rafe (Rave), bivši pripadnik UN-ovih mirovnih snaga u Srebrenici.

On je opisao sastanak 11.srpnja 1995 godine, na kojem je zapovjednik Glavnog štaba Vojske Republike Srpske(VRS), Ratko Mladić, zastrašivao časnike nizozemskog bataljona nakon ulaska srpskih snaga u zaštićenu enklavu.

„Željelo se pokazati tko je glavni“, izjavio je svjedok Rave opisujući prvi sastanak s Mladićem u hotelu Fontana u Bratuncu koji je prema njegovim riječima smišljen kako bi se u napetoj atmosferi zastrašili i pasivizirali mirovni promatrači.

Prikazan je video snimak u kojem se general Mladić dere na časnike UN-a zbog otvaranja vatre na srpske snage, koje su prema iskazu Ravea, ulaskom na područje Srebrenice granatirale među civilnim ciljevima i bazu UN-a u Potočarima.

„Jeste li Vi naredili da Vaša vojska puca po mojoj vojsci? Od koga su se branili kad ih nitko nije napadao?“, vikao je Mladić na časnike UN-a pred kamerom snimatelja.

(Vikanje Mladića na zapovjednika UN-ovog bataljona)


Uz puhanje dima u lice zapovjedniku nizozemskog bataljona (Tom Karemans) na video filmu mogle su se čuti optužbe generala Mladića prema UN-u koje Karadžić također koristi u sudnici kao opravdanje za zauzimanje Srebrenice.

„Vi ste, gospodine potporučniče, bili dužni da u skladu sa Sporazumom iz aprila i maja 1993. godine razoružate Muslimane u Srebrenici. A Vi ste ih naoružavali, s njima švercali i pripremali za borbu protiv Srba“, žestoko je optuživao Mladić časnike UN-a dajući im do znanja da bi i oni mogli biti okarakterizirani kao neprijatelji.

„Uzmi uzmi, neće ti biti zadnja“, nudio je cigaretom Mladić zapovjednika UN-ovog bataljona Karemansa.

(Video sa prvog sastanka u Fontani)


Srebrenica prema scenariju s Pala

Prema svjedoku Raveu sve što se događalo u Srebrenici napravljeno je prema uputstvima vlasti kojima je Karadžić u to vrijeme bio na čelu.
Evert Albert Rave, bivši pripadnik UN mirovnih snaga u Srebrenici, svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. studeni 2011.
Evert Albert Rave, bivši pripadnik UN mirovnih snaga u Srebrenici, svjedoči na suđenju Radovanu Karadžiću, 30. studeni 2011.

„Da se obavi evakuacija ili medicinska evakuacija sve je to trebala odobriti Vojska Republike Srpske. Svaki put kad bi mi poslali neki zahtjev, obično u Bratunačku brigadu, najčešće kroz zapovjedni lanac - oni bi nam rekli da oni to moraju psolati na Pale. Prema tome mi smo dobili utisak da se sve u enklavi događalo uz odobrenje Pala. Ja ne znam je li su na Palama to odobravale vojne ili civilne vlasti“, objasnio je svoj zaključak Rave.

Na suđenju su prikazani snimci drugog po redu sastanka u Fontani (isto 11.srpnja 1995.) s predstavnicima bošnjačkih civila u kojima Mladić daje „riječ čoveka i generala“ da će iskoristiti svu svoju moć kako bi zaštitio civile.

(Video dijela drugog sastanka u Fontani)

„Možete da opstanete ili nestanete“, ponovio je i tom prilikom Mladić tražeći razoružanje uz obećanje - da onima koji predaju oružje grantira život.

(Rave o organiziranom ubijanju i protjerivanju)


Nakon tužiteljstva s unakrsnim ispitivanjem nizozemskog časnika Rave-a nastavio je optuženi Karadžić tvrdeći kako UN nije ispoštivao sporazum o demilitarizaciji Zone Srebrenica, odnosno da nije razoružao pripadnike Armije BiH na tom području.

Rave je odvratio kako na području zaštićene zone Srebrenica nije bilo organizirane Armije BiH već nekoliko lokalnih grupa i njihovih vođa – poput Nasera Orića.

„Kad govorimo o nekom vođi s nekim činom to ovdje nije bio slučaj“, objasnio je svjedok nakon čega je Karadžić nastavio plasirati tezu o velikom broju „ratnika u civilnim odijelima“ o čemu Rave također nije imao saznanja.

No priznao je kako UN nije mogao nadgledati sve što se događalo i obavljati svoju funkciju u punom smislu (demilitarizacije zone) budući da su i srpska i bošnjačka strana ograničavala mirovne promatrače u kretanju.

„Jedna je strana krivila drugu, a mi nismo imali mogućnosti da izađemo i to provjerimo“, odgovorio je svjedok na opaske optuženog o desetinama srpskih žrtava u zaštićenoj zoni prije nego su je srpske snage zauzele.

U nastavku suđenja očekuju se svjedočenja još nekoliko pripadnika UN-ovog nizozemskog bataljona u Srebrenici, dok će u četvrtak iskaz dati jedan sudski vještak.

O suđenju Karadžiću

O suđenju Karadžiću

U programu Pred licem pravde koji se emituje svake nedjelje u 18 i 30 sati sati kao i u redovnim dnevnim emisijama, RSE izvještava o suđenju Radovanu Karadžiću, bivšem vođi bosanskih Srba koji je uhapšen 21. jula 2008. godine u Beogradu.

Optužnica tereti Karadžića za najteže ratne zločine u 11 tačaka od kojih se dvije odnose na genocid. Ostale tačke otužnice odnose se na zločine protiv čovečnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja počinjene tokom rata u BiH od 1992.

Ratni predsjednik samoproglašene republike bosanskih Srba, kasnije preimenovane u Republika Srpska (RS), najviši je zvaničnik, pored Miloševića, kome se sudi pred Haškim tribunalom. Više tekstova o suđenju Karadžiću pročitajte ovdje.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG