Dostupni linkovi

Kako će Crna Gora pomoći Japanu


Čovjek rasklanja nered iz uništene radnje u Ofunatu, 15. mart 2011.
Čovjek rasklanja nered iz uništene radnje u Ofunatu, 15. mart 2011.
Nakon što je Japan pogodio katastrofalni zemljotres najviši crnogorski državni zvanicnici odmah su uputili saucešće japanskom caru, vladi i narodu. No, dok se u regionu već šalje ili prikuplja pomoć Japancima, zasada nema najava šta ce konkretno Crna Gora preduzeti da pomogne japanskom narodu.

Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova preporučilo je crnogorskim državljanima da napuste Japan, zbog opasnosti od povećane radijacije poslije oštećenja nuklearnih centrala izazvanih zemljotresom i cunamijem.

Ministarstvo je u stalnoj komukaciji sa 7 naših državljana koji se trenutno nalaze u Japanu, direktno ili preko ambasade Srbije u Tokiju koja zastupa Crnu Goru.

Katastrofa koja je zadesila Japan podsjetimo bila je povod da o tome u utorak pred crnogorskim poslanicima govori premijer Igor Lukšić koji je istakao kako ta nesreća opominje i upozorava.

"Još jednom da izrazim saučešće japanskom narodu zbog tragedije koja ih je zadesila. Razmjere tragedije su iz dana u dan sve veće a naša nada je da japanska vlada uspješno prerodi izazove koji se odnose na prirodne posljedice katastrofe, ali i na sve veće nuklearne rizike", kazao je on.

Japan je država koja je prošle decenije izdašno pomagala balkanske države.

Tako je, kako piše na sajtu Vlade Crne Gore ukupan iznos japanske pomoći Crnoj Gori od 1999. godine "15 miliona eura".

No, za sada nije bilo konkretnih najava pomoci iz Crne Gore japanskom narodu.

Učiti na primjeru Japana


Kako nam je izjavila Milica Kovačević, Crveni krst Crne Gore u komunikaciji je sa međunarodnom federacijom Crvenog krsta koja koordinira humanitarne aktivnosti.

FOTOGALERIJA - Zemljotres u Japanu, 11. 3. 2011.


"Crveni krst Crne Gore je uputio pismo podrške i izraze saučešća Crvenom krstu Japana u kojem i njima direktno nudimo pomoć tako da smo spremni da u skladu sa našim skromnim kapacitetima da, ukoliko se to od nas bude tražilo iz međunarodnog pokreta uključimo se u pomaganje narodu Japana. Što se tiče naših građana i oni su nas kontaktirali tako da ćemo mi najvjerovatnije u nekom skorijem periodu otvoriti žiro račun i bar na taj način pružiti mogućnost građanima Crne Gore da iskažu svoju solidarnost",
kazala je Kovačević.

Na šta dosadašnja praksa pokazuje, koliko su crnogorski građani saosjećajni i solidarni sa drugima koji su u nevolji, portparolka crnogorskog Crvenog krsta kaže:

"Naša iskustva su do sada pokazala upravo da su oni građani koji se možda nalaze u najtežoj situaciji i najsolidarniji ".


U Crnoj Gori postoji društvo crnogorsko-japanskog prijateljstva čiji je cilj jačanje kulturnih i privrednih i veza izmedu naroda dvije države. No, do predsjednika Miroslava Raičevića nijesmo uspjeli da dođemo pa smo ostali uskraćeni za odgovor na pitanje da li to društvo planira bilo kakve aktivnosti pomoći ili manifestacije solidarnosti sa narodom Japana.

Na pitanje šta je ono što bi Crna Gora na primjeru elementarne nepogode koja je pogodila Japan mogla da nauči, odgovora nam pomoćnik ministra za civilnu bezbjednost i vanredene situacije Zoran Begović:

"Kao prvo, do perfekcije organizovan sistem odgovora na nesreće koji podrazumijeva integrisanost čitave zajednice i institucija Japana i to je nešto što je impresivno. Druga stvar je ta tišina u kojoj se sve dešava, jedna ozbiljnost i poštovanje onih koji su nastradali i onih kojima treba pružiti pomoć a treća stvar je nevjerovatan način kako japanski narod reaguje na sve ono što ih ugrožava. To je jedan pristup koji je i meni, koji se bavim vanrednim situacijama impresivan pogotovo u odnosu na situacije kada se nama nešto vanredno događa. Kako taj model do kraja preslikati".
XS
SM
MD
LG