Dostupni linkovi

Putinovo i 'putinovka' sa juga Srbije


Kako je Srbija dobila Putinovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:47 0:00

Kako je Srbija dobila Putinovo

Odavno nije privukla toliko pažnju javnosti neformalna promena imena jednog zaseoka u Srbiji, kao kada su Adžinci nedavno postali - Putinovo.

Meštani, koji su zapravo svi rođaci, pričaju, da su se iz Crne Gore preselili u okolinu Medveđe, na jug Srbije, 1878. godine. Njihov pradeda Bele je zaposeo Adžince, zaseok kojim je do tada upravljao izvesni Turčin.

Sada, 138 godina kasnije meštani Adžinaca, najvećim delom potomci Belevića, odlučili su da promene stari turski naziv, kaže praunuk Belevića, Mališa Petrušić.

“Nama kao mladim naraštajima smeta da se mesto zove po turskom nekom adžiji koji je tu živeo. I tako smo se dogovarali, da i zbog aktuelne svetske političke situacije, a i mi smo pomalo rusofili, da mesto nazovemo, po kome drugom, nego po Putinu”, ispričao nam je Petrušić.

Iako nije reč o selu, već o zaseoku, za šta je takođe potrebna dozvola, meštani su već postavili i putokaz. Sa puta se skreće na levo, u Putinovo.

Tu je nekada živelo 12 domaćinstava. Danas u njemu uglavnom žive penzioneri. Najmlađi koje su novinari zatekli su odavno prešli petu deceniju života.

U centru zaseoka su napravili i "Dom kulture", skromnu jednosobnu zgradicu u kojoj se nalaze slavski stolovi, klupe, televizor, šporet "smederevac" i mala biblioteka sa pedesetak naslova.

Na istočnom zidu su ikone, na južnom portreti Karađorđa, Vuka Karadžića i vladike Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića. Putinove nema.

“Nismo imali načina, mogućnosti da nađemo Putinovu sliku koja nam odgovara. Treba veća slika. Skoro smo mi doneli tu odluku. Pre jedno 20 dana, ali sigurno će tu biti jedna velika slika. Samo da dođemo do utočišta, gde da je nabavimo”, rakao nam je još Petrušić.

U "Domu kulture" se na zapaženom mestu, odmah pored ulaza, nalazi i burence. Ćirilicom ispisano krupnim slovima "Putinovka".

Majka i ja 30 godina rakiju pečemo - Putinovku, šljivu Putinovku, krušku Putinovku, jabuku Putinovku: Milja Petrušić
Majka i ja 30 godina rakiju pečemo - Putinovku, šljivu Putinovku, krušku Putinovku, jabuku Putinovku: Milja Petrušić

Petrušić Milja, Mališina sestra od strica, kaže da ona i majka već 30 godina žive od pečenja rakije. Posebna je po sastojcima, ali i po imenu.

„Pečem rakiju 30 godina, sa starom majkom, brat i sestra moji su daleko, u beli svet, ne mogu da dođu. Ja i ona to radimo 30 godina, rakiju pečemo, 'Putinovku', šljivu 'Putinovku', krušku 'Putinovku', jabuku 'Putinovku', od tri vrste pečemo...“, kaže Milja Petrušić.

Takođe nam je rekla da ima jaku puno rođaka u Evropi, posebno u Austriji, a put EU joj je otišao i sin. Pitali smo je ima li koga od članova porodice u Rusiji:

„Nikog sem Putina. Ja ne mogu da znam da imam nekoga u Rusiji, bez ...Putina... samo njega imam“, kaže Milja Petrušić.

  • Slika 16x9

    Predrag Blagojević

    U novinarstvu od 1998. godine, specijalizovan za izveštavanje o korupciji i politici. Glavni i odgovorni urednik "Južnih vesti" od avgusta 2009. godine. Dobitnik Nagrade za istraživačko novinarstvo NUNS (2010) i nagrade za profesionalnu etiku i hrabrost "Dušan Bogavac" (2013). Član Izvršnog odbora NUNS i predsednik Asocijacije onlajn medija. Rođen februara 1981. godine u Nišu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG