Dostupni linkovi

Kako zaustaviti izdavanje sumnjivih diploma na fakultetima


Ilustrativna fotografija- Studenti u Sarajevu

Ministri prosvjete Crne Gore, Srbije i bh. entiteta Republike Srpske razgovarali su u Podgorici o podizanju kvaliteta u visokom obrazovanju i problemu „štancovanja diploma“ koje ne prati kvalitet znanja. Koji je to prvi korak koji su prosvjetne vlasti dogovorile ne bi li se donekle stalo na put “fakultetskim diplomama sumnjivog kvaliteta”...

Ministri prosvjete Predrag Bošković, Srđan Verbić i Dane Malešević su dogovorili da se zajedničkom regionalnom akcijom u cilju podizanja kvaliteta obrazovanja formira regionalna rang lista univerziteta ne bi li države, ali i poslodavci imali bolji orijentir -ko posjeduje znanje, a ko ima diplomu radi diplome. Govoreći o diplomama sumnjivog kvaliteta ministar Predrag Bošković je rekao da Crna Gora ovaj problem najbrže prepozna jer ima najmanje tržište rada, pa se u Crnoj Gori to najlakše osjeti. Bošković je kazao da je dogovorena i komunikacija na dnevnom nivou u cilju bolje saradnje.

Predrag Bošković
Predrag Bošković

„Definisanje bolje regionalne saradnje koja u prethodnom periodu možda nije bila na tom nivou i upravo zbog nedostatka te neke regionalne saradnje su se i iskristalisali ovi problemi, koje danas imamo, da pojedini univerziteti u regionu, u svim državama bivše Jugoslavije, štancuju diplome bez kvaliteta znanja, a to je veliki trošak za državu. Neznanje je najveća i najskuplja cijena koju jedna država može da plati, to je svima jasno, i upravo smatram da je ovaj sastanak izlaz iz tunela koji stvara ogromne probleme na obrazovnom tržištu, bilo s koje strane, i ponude i tražnje kada je u pitanju čitav region“, kazao je Bošković.

Ministar prosvjete Srbije Srđan Verbić je kazao da je pronađen način kako da se krene u rešavanje problema koji opterećuje obrazovanje u regionu.

„Imamo u izgledu početak rada jedne međunarodne organizacije, sa sedištem u Beogradu, za koju se nadam da će u narednim mesecima krenuti sa radom i čiji bi cilj bio, pre svega, unapređenje kvaliteta obrazovanja u Jugoistočnoj Evropi. Mi danas ovdje u malom predstavljamo Jugoistočnu Evropu koja je vrlo zainteresovana da to obrazovanje u našem regionu unapredimo“, rekao je Srđan Verbić.

Ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević je kazao da „obrazovanje više ne može da čeka“ i poručio da se nada da će se što prije početi sa akcijom koja je dogovorena.

„I tražiti što brža rešenja jer kvalitet obrazovanja nije nešto što još može dugo čekati. Taj kvalitet obrazovanja koji je trenutno na tim granama na kojima jeste, odraziti negativno pogotovo u budućnosti i dugo ćemo ispaštati to što smo napravili propuste u nekom vremenskom razdoblju“, smatra Malešević.

Podsjetimo, nedavno je ministar prosvjete Crne Gore Predrag Bošković kazao da je veliki priliv diploma sa strane, čiji je kvalitet sumnjiv, ključni problem crnogorskog obrazovnog sistema, te da će ovo pitanje za resor na čijem je čelu, biti prioritet. Portparolka Ministarstva prosvjete Marija Jovović je na pitanje RSE, koji su to sumnjivi fakulteti u regionu, sa kojih u Crnu Goru pristižu diplome sumnjivog kvaliteta, kazala:

"To su Visoka škola Istočno Sarajevo Sokolac, potom Univerzitet u Sarajevu, Univerzitet u Novom Pazaru, Univerzitet u Novom Sadu, Nacionalni i evropski univerzitet u Brčkom....“

Na pitanje RFE šta će prosvjetene vlasti Srbije preduzeti obzirom da je Univerzitet u Novom Pazaru prepoznat od strane crnogorskog Ministarstva prosvjete kao jedno od mjesta odakle pristižu diplome “sumnjivog kavaliteta” ministar Srđan Verbić je odgovorio:

Srđan Verbić
Srđan Verbić

„Mi smo trenutno u procesu reakreditacije svih visokoškolskih ustanova. Ovoga puta je akredaticiona procedura strožija, oštrija nego što je bila ranije i mislim da sve visokoškloske ustanove ulažu veći trud, pre svega, da obezbede kadrovski potencijal za programe koje sprovode. Tako da sam ja, iskreno, optimista...“, kazao je Verbić.

I Visoka škola Istočno Srajevo- Sokolac je, prema ocjenama crnogorskih prosvjetnih vlasti, mjesto sa koga su u Crnu Goru pristizale slične diplome “sumnjivog kvaliteta” pa ministar prosvjete Republike Srpske Dane Malešević objašnjava da se u cilju rešavanja problema „prvo mora donijeti zakon“.

„Izrada novog zakona koji će nam omogućiti onda da izvršimo relicenciranje pojedinih studijskih programa i omogućiće da one studijske programe za koje smatramo da nijesu kvalitetni formiramo kompetentnu komisiju koja će to da ocijeni i ako treba da neke i zatvorimo“, kazao je Malešević.

  • 16x9 Image

    Lela Šćepanović

    U radio novinarstvu od studentskih dana 1997. Sarađivala sa brojnim radio i TV redakcijama, ali se najduže zadržala, šesnaest godina, u redakciji crnogorskog Montena radija. Za Radio Slobodna Evropa, kao dopisnica iz Nikšića, radi od 2008. godine. Od januara 2014. radi u birou RSE u Podgorici.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG