Dostupni linkovi

Putovanje bh. građana u Hrvatsku: Biometrijski pasoš, lična karta ili viza


Pasoš Bosne i Hercegovine
Pasoš Bosne i Hercegovine
Državljani BiH će u Hrvatsku od 1. jula ulaziti sa pasošem a ne sa ličnom kartom kako je to bilo do sada. Međutim, ukoliko iz institucija Evropske unije ne dođe drugačija odluka, svi oni koji ne posjeduju biometrijske pasoše moraće imati vizu za ulazak u ovu susjednu zemlju. To će svakako uticati i na smanjenu posjetu bh. turista Jadranskoj obali.

Tradicionalno Bosanci i Hercegovci ljetuju na hrvatskom primorju. Ali ove godine planovi za ljetovanje u Hrvatskoj mnogim građanima Bosne i Hercegovine mogli bi postati komplikovaniji. 1. jula, naime, Hrvatska ulazi u Evropsku uniju, pa će tako bh. građani granicu moći prelaziti samo s biometrijskim pasošem.

Iako nije zvanično potvrđeno, državljani Bosne i Hercegovine koji nemaju biometrijski pasoš od 1. jula će za ulazak u Hrvatsku trebati vizu. Prema nekim procjenama takvih je oko 115.000. Ipak, građani Sarajeva u tome ne vide veliki problem:

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:00 0:00
Direktan link

Turistički radnici u Hrvatskoj zabrinuti su ovom mogućnošću da Bosanci i Hercegovci na more mogu samo sa vizom ili biometrijskim pasošem. Plaše se da će ova turistička sezona doživjeti krah, jer samo u Makarskoj, prošle sezone, građani BiH ostvarili su 100.000 noćenja. Turistički radnik i bivši direktor Turističke zajednice Makarska, Tonči Lalić:

„Mislim da će se to odraziti jako loše, mislim da treba reagirati netko i sa vrha države, iz vlade, a i mi, na lokalnom nivou. Ako to zaista bude zaživilo, mislim da nam prijeti jedan krah sezone, s obzirom da su svi dragi gosti iz BiH nama uvijek činili radost i sreću kad god dođu ovdje. Konačno, njih ima jako puno, ima ih oko 15 posto. Samo u Makarskoj oni ostvare više od sto tisuća noćenja. Nadam se da ćemo mi napraviti sve da do toga ne dođe.“

Ni u Ministarstvu sigurnosti BiH nisu sjedili skrštenih ruku. Ermin Pešto, zamjenik predsjedavajućeg Državne komisije za integrisano upravljanje granicom kaže da je bh. strana tražila da se nastavi postojeći režim prelaska granice, a odluka institucija Evropske unije očekuje se u junu.

„Nekoliko posljednjih mjeseci i Ministarstvo vanjskih poslova i Ministarstvo sigurnosti, u skladu sa zaključcima Vijeća ministara, vodilo je odgovarajuće inicijative odnosno razgovore na tu temu u smislu da se taj režim produži nakon 1. jula ove godine, dakle da građani BiH mogu prelaziti granicu sa ličnom kartom. U tom smislu obavljeno je dosta razgovora sa nadležnim tijelima Republike Hrvatske i sa nadležnim tijelima u Briselu, odnosno Evropskoj uniji. Kao što vam je poznato, upućen je i zvaničan zahtjev sa bh. strane gdje je zatraženo da se takav režim nastavi nakon 1. jula 2013. godine. U tom smislu Hrvatska je informisala bh. stranu da je zvanično od nadležnih tijela Evropske unije zatražila da se to pitanje uvrsti na dnevni red jedne od sjednica njihovih nadležnih tijela koja trebaju rješavati to pitanje. Mi očekujemo da se predstavnici Evropske unije očituju po tom pitanju, tako da u ovom momentu još uvijek nemamo informaciju da li će takav naš zahtjev biti pozitivno ili negativno riješen.“

Međutim, ukoliko odluka bude negativna:

„Biometrijski pasoš će biti validan za prelazak granice, ili eventualno ovaj pasoš koji nije biometrijski, ali vjerovatno uz mogućnost izdavanja hrvatske vize.“
XS
SM
MD
LG