Dostupni linkovi

Kako su crnogorski penzioneri matirali Vladu


Penzioneri u šahovskom meču s Vladom, Podgorica, 18. maj 2012.
Penzioneri u šahovskom meču s Vladom, Podgorica, 18. maj 2012.
Kralj i kraljica su detronizirani, a Vlada svrgnuta. Ovo je rezultat fiktivne bitke između crnogorske vlasti i penzionera koja se odigrala na šahovskom polju.

Penzioneri koji su pobijedili u šahovskom meču kažu da je vrijeme da se Vlada "pokupi i ode", te da upravljanje državom treba da preuzmu stručni i pošteni ljudi:



Ovako je proglašena pobjeda penzionera u šahovskom meču sa Vladom. S druge strane table nijesu bili pravi ministri, ali su ih zato predstavljali penzioneri koji su pristali da u ovoj utakmici "zastupaju interese" Vlade.

Bojno polje je bilo na trotoaru prekoputa vladinog zdanja, kredom iscrtano šahovsko polje, a figure iz neke baštenske garniture, oko pola metra visoke.

Predstavnici Udruženja za zaštitu penzionera i invalida Crne Gore su ubjedljivo pobijedili uprkos nastojanjima provladinih igrača da, manipulacijama i prevarama, ostvare prednost.

Predsjednik Udruženja Vojo Vuletić je u trijumfalnom obraćanju javnosti istakao zahtjeve pobjedničke ekipe:

“Ogoljeli smo ih i oni nemaju više šta da čekaju nego da kupe prnje i da idu. Da se formira prelazna vlada da se organizuju fer i demokratski izbori i da idemo na pobjedu. Da narod pobijedi. Ne hohštapleri, ne mafijaši, ne kriminalci, ne Milo Đukanović”, kazao je Vuletić.

Ode Filip

Performans Udruženja za zaštitu penzionera i invalida “Matirajmo Vladu” može se smatrati dijelom talasa javnog izražavanja nezadovoljstva građana zbog teškog materijalnog položaja većine građana Crne Gore, raširene korupcije i vladinih aktivnosti koji ne pokazuju znanje i spremnost premijera Igora Lukšića i njegovih ministara da riješe ove probleme.

U posljednje vrijeme je organizovano više protesta koje su organizovali sindikalci, NVO sektor i studenti, a sada su se, što je za Crnu Goru možda i presedan, na svoj način pridružili i penzioneri.

Penzioner Vojo Vuletić je o Vladi govorio šahovskom terminologijom:

“Oni ne umiju da igraju. Oni samo znaju da prave štetu ovom narodu. Svaki potez im je nova šteta, nova provalija, novo, sve veće siromaštvo”, kazao je.

Šahovski meč penzionera i provladinih zastupnika je sve vrijeme praćen doskočicama sa obije strane, pa je crni kralj bio metafora za lidera vladajuće DPS Mila Đukanovića, a pomenut je i predsjednik Filip Vujanović.

“Ovo im je kraljica. Nemoj je šteđet’, nijesu zaslužili. Ode im kraljica, ode im Filip”.

Nakon završene partije, obje strane su imale potrebu da nešto poruče protivničkoj ekipi:

XS
SM
MD
LG