Dostupni linkovi

Korupcija na lokalu: Posao za glas


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Jedan od ključnih problema lokalnih samouprava u Crnoj Gori je ogroman višak zaposlenih koji je samo proizvod ključnog problema - političke korupcije, odnosno, davanja zaposlenja radi kupovine glasova.

Dio nevladinog sektora koji se studiozno bavi zapošljavanjem na lokalnom nivou registrovao je više problema, ali čini se da je prvi preduslov za rješenje ovog pitanja - iskorjenjivanje korupcije.

"Izvorište sistemske korupcije u Crnoj Gori se nalazi u političkim odlukama i neprimjerenom političkom uticaju na državne i institucije na lokalnom nivou", kaže viši pravni savjetnik Centra za građansko obrazovanje, Boris Marić koji razmatrajući problem zapošljavanja u lokalnim samoupravama naglašava da je težini problema značajno doprinela centralizovana vlast u Crnoj Gori, jer se odluke u lokalnim parlamentima donose na osnovu instrukcija centralne vlasti koja diktira: forme budžeta, završnog računa, statuta..., pa i akcione planove za borbu protiv korupcije na lokalnom nivou.

"Sve je to loše i jalovo", kaže Marić koji, kao generatora jednog od ključnih problema u sferi zapošljavanja na lokalnom nivou, označava političku korupciju.

"Višak zaposlenih je problem čije je izvorište u političkoj korupciji i u politički motivisanim odlukama gdje se u lokalnim samoupravama besomučno zapošljava da bi se obezbijedio određen izborni rezultat. Eklatantan primjer je Opština Budva u kojoj je broj zaposlenih prešao hiljadu, u kojoj je broj zaposlenih kao u Podgorici. Pored toga, ima najveći dug od svih opština, a poznato je da je tamo prometovano najviše opštinske imovine i da su budžetski prihodi bili najveći. Postoje strašne nelogičnosti na lokalnom nivou."

Nevladine organizacije Centar za gradjansko obrazovanje i Institut alternativa su objavili rezultate analize zapošljavanja u crnogorskim opštinama gdje je uočeno više problema: neodgovarajući stručni kadar i planiranje, loše upravljanje ljudskim resursima, nepostojanje preduslova za primjenu Zakona o službenicima i namještenicima...

Analitičari ove dvije NVO su sačinili i niz preporuka, medju kojima su: izrada sveobuhvatne analize o optimalnom broju zaposlenih u lokalnim samoupravama, nakon čega bi uslijedila racionalizacija i reorganizacija ovog sistema koji, prema zvaničnim, ali bajatim podacima čini preko deset hiljada zaposlenih. Trebalo bi stvoriti uslove za primjenu zakona o službenicima i namještenicima, unaprijediti planiranje ljudskih resursa i povećati transparentnost.

"Partijsko zapošljavanje je jedan od važnih problema sa kojima se suočavaju lokalne samouprave kada su u pitanju procedura zapošljavanja i, uopšte, napredovanje i službenički sistem na lokalnom nivou. Crna Gora je dospjela u fokus medjunarodne zajednice zbog brojnih afera, prije svega, afere "snimak" koja se našla i u Izvještaju Evropske komisije o napretku Crne Gore za 2013. godinu, ali i odredjena unapredjenja Zakona o finansiranju političkih partija nijesu donijela ništa novo kada je izborni proces u pitanju, odnosno, transparentnost izbornog procesa i uopšte problem partijskog zapošljavanja", kaže Jovana Marović sa Instituta alternativa.

I anketa sa građanima Podgorice potvrđuje da je ulaznica za slobodno radno mjesto - partijska knjižica.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:06 0:00
Direktan link

XS
SM
MD
LG