Dostupni linkovi

Kako stan u Moskvi povezuje čečenskog lidera i talačku krizu u Moskvi


Čečenski vođa Ramzan Kadirov

Čečenski vođa Ramzan Kadirov i njegova porodica dovode se u vezu s neprijavljenim moskovskim stanom u istoj zgradi u kojoj je živio šef grupe čečenskih terorista i gdje je planirao uzimanje talaca u moskovskom pozorištu u oktobru 2002., piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku pozivajući se na izvještaje opozicionih medija.

Open Media, internetski istraživački izvor kojeg finansira protivnik Kremlja i bivši naftni tajkun Mihail Hodorkovski, izvijestio je 29. juna kako moskovski podaci o vlasništvu pokazuju da porodica Kadirov posjeduje stan od 153 kvadrata u ulici Vejernaja, u drvećem bogatom dijelu Moskve, čija se tržišna vrijednost procjenjuje na oko 50 miliona rubalja (631.000 EUR).

Movsar Barajev, vođa čečenske militantne grupe koja je otela oko 850 talaca u moskovskom Dubrovka pozorištu koji je u oktobru 2002. godine prikazivao produkciju mjuzikla 'Nord-Ost', živio je u istoj zgradi danima prije napada, koristeći lažni pasoš s imenom Šamil Ahmatkanov. Svih 40 napadača i oko 200 talaca ubijeno je kad su federalne snage ubacile hemijski anestetik u zgradu i napale je.

Fotografija snimljena 26. oktobra 2002. tokom moskovske talačke krize u pozorištu Dubrovka.
Fotografija snimljena 26. oktobra 2002. tokom moskovske talačke krize u pozorištu Dubrovka.

Pored toga, Ruslan Geremejev, koji se sumnjiči da je organizovao ubistvo opozicionog lidera Borisa Njemcova 2015., boravio je u dvije druge zgrade koje su dio istog kompleksa.

Prema izjavi advokatice porodice Njemcov Olge Mihajlove iz 2016. godine, kada je tražila od suda da pozove Geremejeva da svjedoči na suđenju petorici optuženih koji su na kraju osuđeni za njegovo ubistvo, "upravo u tim stanovima optuženi su se redovno sastajali, privremeno stanovali, kontaktirali jedni druge, planirali i izvršili Njemcovo ubistvo."

Jedan od stanova kupio je Geremejev rođak, Artur Geremejev, samo dva mjeseca prije ubistva Njemcova.

Geremejev je bio komandir jedinice ‘bataljon Sever’u ruskom Ministarstvu unutrašnjih poslova u Čečeniji. On je rođak Sulejmana Geremejeva, koji predstavlja izvršnu vlast čečenske vlade u Vijeću Federacije, gornjem domu ruskog zakonodavnog tijela.

Srodnik je i zamjeniku Državne dume, Adamu Delimhanovu, iz vladajuće stranke Ujedinjena Rusija, kojeg je Kadirov imenovao svojim mogućim nasljednikom.

Tokom istrage ubistva Njemcova, Zaur Dadajev, koji je kasnije osuđen na 20 godina zatvora, navodno je priznao da mu je muškarac, identifikovan kao "Ruslik", platio pet miliona rubalja i dao automobil i pištolj.

Istražioci su kazali kako vjeruju da je "Ruslik" bio Ruslan Geremejev, koji je komandovao jedinicom Sever u kojoj je Dadajev služio. Geremejev je nestao, a vjeruje se da se krio u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili u Turskoj. Dadajev je kasnije povukao svoje priznanje rekavši da je ono dato pod prisilom.

U izvještaju iz aprila 2015. godine, časopis Komersant citirao je neimenovane istražioce koji su kazali da su se Njemcove ubice možda skrivale u stanu u ulici Vejernaja odmah nakon ubistva.

Sve tri moskovske stambene zgrade koje su izložene istrazi Open Media dio su kompleksa koji je kontrolisala ruska predsjednička administracija.

Početkom 2000-ih administracija predsjednika Vladimira Putina podijelila je stanove u kompleksu političarima, zvaničnicima i vojnim oficirima. U junu 2000. godine, jedan je stan dat Kadirovom ocu, Ahmedu Kadirovu, bivšem čečenskom pobunjeniku i muftiji, kojeg je Putin postavio na čelo nemirne republike Sjevernog Kavkaza.

Kadirov i njegova porodica privatizovali su stan u januaru 2002. i cijela porodica, uključujući Ramzana, bila je službeno registrovana na toj adresi.

Ahmed Kadirov ubijen je 2004. godine u glavnom gradu Čečenije, Groznom, ali je porodica Kadirov zadržala stan. Bez obzira na to, imovina se nikada nije pojavila u izjavama o vlasništvu Ramzana Kadirova, čak ni nakon što je 2007. postao šef Čečenije. Stan je 2010. godine preregistrovan kao vlasništvo Kadirovljeve majke Aimani.

Kadirov je dugo optuživan za kršenja ljudskih prava, uključujući mučenja, nestanke i vanbračna ubistva. Veliki broj njegovih političkih rivala i kritičara, među kojima su istraživačka novinarka Ana Politkovska i Njemcov, ubijeni su i mnogi vjeruju da su u to bili umiješani ili Kadirov ili ruske sigurnosne agencije.

XS
SM
MD
LG