Dostupni linkovi

Kako se prenosi korona virus i šta je bliski kontakt sa zaraženom osobom?


Italija je druga zemlja u svetu po broju zaraženih građana od novog korona virusa i prva zemlja u svetu po broju preminulih od COVID-19, bolesti koju ovaj virus izaziva. Tamošnje Ministarstvo zdravlja na svojoj internet stranici redovno obaveštava građane o pitanjima koji ih najviše interesuju o ovoj temi. U nastavku slede odgovori na neka od njih.

Kako se novi korona virus prenosi sa osobe na osobu?

Novi korona virus je respiratorni virus koji se uglavnom prenosi bliskim kontaktom sa zaraženom osobom. Glavni načini prenošenja virusa su:

- preko pljuvačke, kašljanjem ili kijanjem inficirane osobe;

- direktnim ličnim kontaktom sa inficiranom osobom;

- dodirivanjem usta, nosa ili očiju kontaminiranim (još uvek neopranim) rukama nakon kontakta sa inficiranom osobom ili nakon kontakta sa površinama koje su kontaminirane od strane inficirane osobe.

U retkim slučajevima može doći do infekcije fekalnom kontaminacijom.

Zbog toga je važno da obolele osobe poštuju higijenske mere kao što su kijanje ili kašljanje u maramicu ili u nadlakticu.

Korona virus, objašnjenje za djecu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:39 0:00

Kako se definiše bliski kontakt sa zaraženom osobom?

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) definiše bliski kontakt kao:

- biti okrenut licem u lice sa zaraženom osobom na udaljenosti manjoj od 2 metra duže od 15 minuta;

- biti u zatvorenom prostoru (na primer, sali za sastanke) sa zaraženom osobom na udaljenosti manjoj od 2 metra tokom najmanje 15 minuta;

- živeti u istoj kući/stanu sa zaraženom osobom;

- direktan fizički kontakt sa zaraženom osobom (na primer, rukovanje);

- direktan kontakt sa sekrecijama zaražene osobe (na primer, dodirivanjem upotrebljenih papirnih maramica golim rukama).

Koliko dugo korona virus opstaje na površinama?

Preliminarne informacije govore da virus može preživeti nekoliko sati.

Upotreba jednostavnih dezinfekcionih sredstava ubija virus i stopira njegovu sposobnost da zarazi ljude, na primer, dezinfekcionim sredstvima koja sadrže 75% alkohola (etanol) ili sredstvima na bazi 0,5% hlora (izbeljivač).

Ne zaboravite da uvek dezinfikujete predmete koje često koristite (na primer, svoj mobilni telefon) krpom navlaženom proizvodima na bazi alkohola ili izbeljivačem, ako proizvođač nije drugačije odredio.

Može li zaražena osoba koja nema simptome preneti novi korona virus na drugu osobu?

Prema Svetskoj zdravstvenoj organizaciji, glavni put prenosa virusa odvija se bliskim kontaktom sa ljudima koji imaju simptome. Međutim, veruje se da u retkim slučajevima ljudi koji su u ranoj fazi bolesti i koji nemaju ili imaju vrlo blage simptome, takođe mogu da prenesu virus.

Kada se zaražena osoba može smatrati izlečenom?

Osoba koja je zaražena proglašava se izlečenom kada ona ili on dva puta uzastopno imaju negativne rezultate testa na novi korona virus, koji se sprovode u okviru 24 sata, jedan za drugim.

Može li se novi korona virus preneti putem hrane?

Obično se respiratorne bolesti ne prenose hranom. Međutim, hranom uvek treba rukovati u skladu sa dobrim higijenskim praksama. Istraživanja za bolje razumevanje kako se virus prenosi se nastavljaju.

Da li je neophodno čistiti ulice dezinfekcionim sredstvima?

Nema dokaza da su ulice i putevi pogodni za prenošenje virusa ili da je neophodno njihovo čišćenje dezinfekcionim sredstvima. Preporučuje se uobičajeno čišćenje ulica konvencionalnim sapunima/deterdžentima.

XS
SM
MD
LG