Dostupni linkovi

Kako se Makedonija nosi sa vrućinama


Jezero Ohrid, 12. jul 2012.
Ljudi u Makedoniji se polako navikavaju na plus 40 i neki stepen, a u međuvremenu se vrednost UV indeksa popela na 10. Ulice su naravno puste, klima uređaji rade punom parom, potrošnja struje i vode je alarmantno visoka.

Vlada je ovih dana donela odluku da se u državnoj administraciji radi od 7 do 15 časova, umesto od 8.30 do 16.30 kao što je uobičajeno. Ministarstvo rada i socijalne politike preporučuje svim organizacijama da obustave rad na otvorenom u intervalu od 11 do 17 sati. U suprotnom, najavljuju se kazne u skladu sa Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu, bez razlike i pitanja ko je poslodavac.

U austrijskom EVN-u, koji upravlja makedonskom elektroprivredom, kažu da je potrošnja struje u junu i prvim danima jula veća za 10-ak posto u odnosu na isti period prošle godine.

Portparol Atanas Kovačevski ističe da je potrošnja veća zato što je u 2010. i 2011. godini prosečna temperatura u ovom periodu bila oko 30 stepeni, a sada je oko 35.

Jedan od razloga je i sve veći broj rashladnih uređaja. I pored svega, on smatra da nema većih problema u elektro-sistemu.

"Eventualno se problemi mogu javiti u centralnim gradskim područjima ili tačnije u sredinama gde u toku zime građani koriste centralno grejanje, a sada se masovno uključuju klima uređaji, koji su najveći potrošači električne energije. Ali, kod pojedinačnih preopterećenja mreže, problemi se brzo rešavaju", navodi Kočevski.

On je saopštio i da je prosečna potrošnja u junu u Skoplju bila 4.600 megavat časova električne energije, dok je ovih dana, kada je najtoplije, potrošnja i do 5.500.

Registrovana je i rekordna potrošnja vode. Svaki žitelj Skoplja ovih dana u proseku troši po 550 litara vode dnevno.

"Potrošnja je povećana u odnosu na isti period prosle godine, kao i u odnosu na svaku prethodnu godinu. To povećanje je negde oko 20 procenata", Izjavio je tehnički direktor Skopskog vodovoda Stojan Srbinovski.

On upućuje apel svim građanima da racionalnije troše vodu, i da se ona ne koristi za navodnjavanje poljoprivrednih površina i za rashladu dvorišta i parkova.

Ovakvo stanje se očekuje i u narednih nekoliko dana, a od sredine iduće nedelje meteorolozi najavljuju malo osveženje sa severa, koje će doprineti smanjivanju temperatura za 5-6 stepeni.
  • 16x9 Image

    Blagoja Kuzmanovski

    U novinarstvu je od 1993. kada počinje da radi u dnevnoj redakciji Makedonskog radija. Bio urednik i voditelj dnevno-političkih informativnih emisija. Od 2002. godine šef dopisništva RSE u Skoplju.

XS
SM
MD
LG