Dostupni linkovi

Romi širom svijeta 6. maja obilježavaju svoj najveći kulturno-vjerski praznik, Đurđevdan, koji simbolizuje prekid zimovanja i proslavu dolaska proljeća.

Tim povodom u Historijskom muzeju u Sarajevu, ženska romska mreža "Uspjeh" organizovala je prigodan program.

Praznik buđenja proljeća, kako se Đurđevdan ili Hidrelez još naziva, prepoznatljiv je u cijelom regionu i obiluje narodnim običajima. Đurđevdan se obično veže za romsku populaciju, koji ga obilježavaju kao svoj najveći kulturno-vjerski praznik.

Nakon obrednog kupanja u izvorskoj vodi sa cvijećem, Romi se na Đurđevdan svečano oblače, stavljaju nakit, a potom sviraju romsku muziku, uz neizostavan ples.

Ovogodišnju proslavu Đurđevdana obilježila je izložba studenta završne godine Likovne akademije umjetnosti iz Banje Luke, Selmana Mersuda.
Proslava Đurđevdana u Sarajevu
Proslava Đurđevdana u Sarajevu

„Nije teško biti ja ako ostvarite svoje ciljeve, a naravno da možete. Cijela zemaljska kugla je naša zato što mi nemamo svoju državu“, kazala je ona.

Prema podacima romskih udruženja, u BiH živi oko 100.000 Roma. Iako ih većina živi u teškom stanju, predsjednica ženske romske mreže "Uspjeh" Indira Bajramović kaže kako imaju iste probleme kao i ostali bh. građani.

„Ali mi smo duplo diskriminsani zato što smo Romi, a pogotovo žene - i za njih možemo reći da su troduplo diskriminisane zato što su žene i što su Romkinje.“

Na inicijativu Republike Turske, zemlje regiona, Srbija, Hrvatska, Makedonija, Rumunija i Moldavija, pokrenule su projekat nominacije za uvrštavanje Đurđevdana na listu nematerijalne baštine UNESCO-a.
  • 16x9 Image

    Selma Boračić-Mršo

    Nakon sticanja prvih iskustava na u Balkanskim istraživačkim mrežama (BIRN) i BHT-u, od 2007. radi kao novinar-reporter za radijski program i TV magazin Liberty.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG