Dostupni linkovi

Kako pratiti slijetanje NASA rovera na krater Jezero?


Rover 'Perseverance'

Samovozeći rover "Perseverance" (Upornost) američke svemirske agencije NASA sletit će u četvrtak (18. februar) navečer po srednjeevropskom vremenu na krater na Marsu nazvan Jezero, prema maloj opštini na zapadu Bosne i Hercegovine.

Baš kao i istoimena opština, naučnici smatraju da se ovaj krater nekada nalazio na jezeru na Marsu.

"Perseverance" će na Marsu tražiti znakove života, lansirati mali helikopter i po prvi put u historiji, snimiti audio ove planete. Rover će imati i 23 kamere. Mali robot-helikopter pod nazivom "Ingenuity" (Genijalnost) kojeg će "Perseverance" nositi na Mars je prva letjelica ikada poslana na drugi svijet.

Slijetanje rovera na krater Jezero pomno će se pratiti i u istoimenoj opštini u BiH koja planira organizovani prenos slijetanja planiranog za 20:15 u sportskoj sali osnovne škole Vuk Karadžić, a prije toga će biti odigrana sportska utakmica u čast ovom događaju.

Ulazak, spuštanje kao i slijetanje, najrizičniji dio misije koji neki od inžinjera nazivaju “sedam minuta” terora svi zainteresovani moći će gledati u prenosu uživo putem javnog kanala NASA TV, aplikacije NASA, Youtube, Twitteru i Facebooku.

“Perseverance je NASA-ina najambicioznija rover misija na Mars do sada, fokusirana naučno na pronalaženje da li je u prošlosti bilo ikakvog života na Marsu”, rekao je Thomas Zurbuchen, administrator Uprave za naučne misije u sjedištu NASA u Washingtonu, stoji na stranici NASA-ine

Šta se nalazi u Jezeru?

Historijski, oko pola misija slijetanja na Mars koje su pokušali iz SAD propadne, a Perseverance je najveći rover koji će pokušati sletjeti.

"Ako je ikada bilo znakova života u sada tom frigidnom svijetu, NASA-in Perseverance rover je dizajniran da pronađe njegove tragove", piše američki magazin Slate.

"Samo želim reći da je teško sletiti na Mars", rekao je za Wired Gregorio Villar, sistemski inžinjer u NASA-i.

Nakon analiziranja više od 60 lokacija koje su bile kandidati za narednu misiju na Mars i pet godina studija, odabrana je lokacija Jezera.

Krater Jezero na Marsu: ušće koje je napravila voda i sedimentacija prikazani na fotografiji sa 'lažnom' bojom
Krater Jezero na Marsu: ušće koje je napravila voda i sedimentacija prikazani na fotografiji sa 'lažnom' bojom

Sam krater je širok 45 kilometara. Naučnici vjeruju da krater Jezero ima minerale i kamenje koje bi jedino mogli biti formirani u vodi, te da se ovdje nalazilo ušće rijeke prije 3,5 milijardi godina.

Jezero je, navode iz NASA-e također dobro mjesto za prikupljanje uzoraka kamena i tla.

Igra imenima

Ambasador Sjedinjenih Država u BiH Eric Nelson predstavio je u septembru 2019. godine Snježani Ružičić načelnici opštine Jezero pismo direktora NASE za istraživanja po Marsu Jamesa Watzina u kojem odaje počast vezi između ove male opštine u BiH i kratera Jezero na Marsu.

"NASA-in program istraživanja Marsa želio bi naglasiti vezu vašeg grada sa nadolazećom misijom i nadamo se da ćete pratiti napore Mars 2020 rovera tokom putovanja" rekao je Watzin u pismu.

On je također rekao da je sretan jer stanovnike Jezera mogu uključiti kao počasne članove tima 2020.

Opština Jezero, sa malo više od hiljadu stabovnika, nalazi se na Plivskom jezeru, u blizini grada Jajca od kojeg je udaljen 11 kilometara.

Stanovnici opštine Jezero sjede pored metalne 'Zemlje'
Stanovnici opštine Jezero sjede pored metalne 'Zemlje'

Zašto Jezero?

Ime za ovaj specifični krater na Marsu odabrala je 2007. godine Međunarodna astronomska unija (IAU). Kako je pojašnjeno, IAU daje imena kraterima po malim gradovima i selima širom svijeta.

Jedanaest godina nakon što je dobio ime, ovaj krater je odabran kao lokacija za narednu misiju.

Dok krateri imena dobijaju po malim mjestima, površina Marsa na krateru Jezero bit će imenovana na osnovu nacionalnih parkova koji imaju slične karakteristike na zemlji. Površina kratera bit će podijeljena na kvadrate, a plan je da se pronađu i imenuju lokacije koje odgovaraju mjestima koja se nalaze u državama koje su doprinjele misiji.

Sa druge strane, NASA ima praksu da roverima imena daju učenici. Recimo Perserverance je imenovao učenik sedmog razreda koji je pobijedio u nacionalnom takmičenju eseja u kojima su predlagali ime rovera. Ranije rovere Sojourner, Spirity, Opportunity, Curiosity također su imenovali učenici.

Perserverance je peti rover kojeg NASA šalje na Mars, a je lansiran 30. juna prošle godine.

Na krateru Jezero provest će prvih par mjeseci komunicirajući sa kontrolom NASA-e kako bi se osigurali da rade svi sistemi. Očekuje se da će nakon toga početi sa svojom primarnom misijom. Kako navode iz NASA-e misija je planirana da traje najmanje jednu 'marsovsku' godinu, odnosno 687 zemaljskih dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG