Dostupni linkovi

Kako Makedonija 'sadi zdravlje i budućnost'


Ilustracija
Ilustracija
Akcija “Dan drva - zasadi svoju budućnost” 12. je po redu, a njen moto je “Zasadi zdravlje, zasadi zdravu budućnost”. Pored 5 miliona sadnica u sredu na površini od hiljadu i 150 hektara širom Makedonije, u dosadašnjim akcijama je zasađeno preko 51 milion sumskih sadnica.

Akcija za sađenje drveća je dobra, ali efekti nisu takvi kao što se predstavljaju, ocenjuju upućeni. Profesor Boris Anakiev kaže da je korist od pošumljavanja velika, ali da je ono što nedostaje ovoj akciji dobra organizacija.

"Efekat nije takav kao sto se oni hvale, ovo je malo onako populisticki. Treba posvetiti više pažnje organizaciji, uključiti stručnjake, šumare, ljude koji se bave tim poslom i biće mnogo uspešnije i efektivnije. Treba imati odgovarajući alat. Ne sadi se golim rukama, rupe za sadnice treba da imaju određene dimenzije, a to se ne poštuje", navodi on.

Anakiev kaže da ovakve akcije koštaju mnogo, a da su efekti mali. Sa ovom konstatacijom se slaže i Arif Musa, raniji član antikorupcijske komisije.

"Efekat od trošenja novca za pošumljavanje se ne vidi, kada smo došli do 12. akcije. Pare se troše svakako po nekakvoj odluci, ali vlasti treba da paze gde troše pare i da li od tog trošenja ima nekakve koristi ili efekta", ocenjuje Musa.

Upravo akcija o posumljavanju i njena opravdanost je ovih dana bila deo parlamentarne rasprave o budžetu. Opozicija je optužila da je za samo dve godine uništeno zelenilo na mnogo mesta u Skoplju i da posle toliko akcija u zemlji ima manje hektara šume nego u 2001. godini.

"Da niste sadili na nekoj drugoj planeti, da niste sadili u nekoj drugoj državi", pitala je tada Radmila Secerinska iz Socijaldemokratskog saveza.

Inace, ovo je neradni dan u Makedoniji. Zbog toga je oko 10 hiljada redovnih pregleda i operacija zakazanih za sredu pomereno na subotu, a primaju se samo hitni slučajevi. I deo vrtića je ostao zatvoren, a organizovana su dežurstva za decu čiji su roditelji na poslu.
XS
SM
MD
LG