Dostupni linkovi

Kako je žuta patkica proterana sa Save


“Sloboda mišljenja i izražavanja je osnovno ljudsko pravo i mi imamo prava da budemo nezadovoljni razvojem grada i projektom Beograd na vodi”, poručili su iz inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, nakon što je policija na manifestaciji "Beogradski karneval brodova" oduzela natpis sa imenom te inicijative i privremeno im zabranila vožnju u defileu brodova.

Iako je bio uredno prijavljen na karneval, brod sa velikom žutom patkom i porukom Ne da(vi)mo Beograd policija je isključila sa manifestacije, odnosno primorala ‘posadu’ da pristanu uz brod rečne carine, te im oduzela natpis.

Dobrica Veselinović iz Inicijative „Ne da(vi)mo Beograd“ za RSE kaže da će podneti krivične prijave protiv odgovornih za taj čin.

Ovo je pokazatelj kako je vlast nesigurna u ono što radi. Ceo projekat Beograd na vodi predstavlja jedno odsustvo konsultacije sa onim što građani Beograda žele da urade. I onda svaki akt protiv tog projekta njih dovodi u neku vrstu paranoje i u skladu sa jedinim što znaju, nekim represivnim metodama pokušavaju to da suzbiju. Onda dolazimo do dosta bizarnih situacija kao što je ova na karnevalu kada se sklanja jedan natpis koji nema apsolutno nikakvu opasnu poruku, nego samo izražava mišljenje jednog broja građana o nekoj temi“, kaže Veselinović.

On najavljuje da će po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja tražiti informaciju o tome ko je doneo odluku da njihov brod bude udaljen sa karnevala.

Baš kao u slučaju kada su postavljeni tramvaji ispred Geozavoda da bi zaklonili protestante prilikom potpisivanja ugovora ali ovog puta mislimo da ćemo podneti i određeni broj krivičnih prijava protiv nalogodavaca ovako nečega“, navodi Veselinović.

XS
SM
MD
LG