Dostupni linkovi

Kako je Gagarin postao prvi čovjek u svemiru


Jurij Aleksejevič Gagarin je 12. aprila 1961. godine postao prvi čovjek u svemiru. S kosmodroma Bajkonur je Gagarin poletio u svemirskoj kapsuli Vostok 1 i ušao u historiju.

Iako je njegov let oko Zemlje trajao samo 108 minuta, Gagarin je otvorio eru kosmonautike, dokazavši da čovjek nije isključivo biće vezano za planetu Zemlju.

Gagarin, sovjetski vojni pilot, je bio iznimno hrabar čovjek. Uostalom, malo ko bi se početkom šezdesetih usudio poći na putovanje u svemir oko Zemlje, kada se još uvijek sa sigurnošću nije moglo znati da li je moguće preživjeti na visini od 327 kilometara.

Uostalom, pas Lajka, prvo živo biće koje je poletjelo u svemir, je umrla 3. novembra 1957. godine kada je u svemirskoj kapsuli Sputnjik 2 obišla Zemlju, baš kao što je to učinio i Gagarin.

Početkom aprila 1961. godine, samo nekoliko dana pred historijski put u svemir, 27-godišnji Gagarin je napisao supruzi Valentini:

"Vjerujem u tehniku, ona me neće izdati. Ali dešava se da čovjek padne na ravnoj podlozi pa slomi vrat. I tokom leta bi moglo da dođe do kvara, a ako se to bude desilo, molim te, ne umri od tuge. Život je život. Čuvaj naše kćerke, voli ih kao što ih ja volim. I nek odrastaju kao prave komunistkinje, a ne kao neradnici. Država će ti sigurno pomoći. Ipak, nadam se da nikad nećeš vidjeti ovo pismo i da će sve biti uredu. U djetinjstvu sam pročitao riječi pilota Valerija Čkalova: 'Ako već postojim, želim da budem prvi'. I ja želim da budem prvi."

I postao je prvi. Tokom historijskog leta Gagarin je prvi vidio Zemlju izvana i bio je fasciniran prizorom.

"Obišao sam Zemlju i vidio sam koliko je predivna naša planeta. Ljudi, hajde da čuvamo ovu ljepotu i da je ne uništavamo", napisao je.

Gagarin je imao veliku želju da ruski kosmonauti na Mjesecu ostave urnu sa pepelom Sergeja Koroljeva (umro 14. januara 1966. godine), čovjeka koji je kreirao sovjetski svemirski program i koji mu je omogućio poduhvat u Vostoku.

Sovjeti su na Mjesec trebali stići krajem šezdesetih godina, no nakon što su Amerikanci prvi sletjeli na Mjesec 20. jula 1969. godine, od tog plana se odustalo.

Gagarin ipak nije doživio da vidi ni Armstronga i Aldrina na Mjesecu jer je poginuo u avionskoj nesreći blizu Kirzača 27. marta 1968. godine.

XS
SM
MD
LG