Dostupni linkovi

Kako je biciklistkinja bez hidžaba razljutila konzervativce u Iranu


Tvrdolinijaši su izašli na ulice konzervativnog iranskog grada Nadžafabada kako bi osudili ovu ženu zbog njene vožnje bicikla bez hidžaba.

Mlada Iranka koja je bez hidžaba vozila bicikl potaknula je ljutite proteste tvrdolinijaša u Nadžafabadu, konzervativnom gradu u centralnoj iranskoj provinciji Isfahan, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Neimenovana žena uhapšena je početkom prošle sedmice. Iranske vlasti kažu kako se istražuju njeni "motivi".

No, nije poznato gdje se žena trenutno nalazi niti je jasno da li joj je omogućen pristup advokatu.

Amaterski video prikazuje otkrivenu ženu kako trijumfalno vozi svoj bicikl u centru grada Nadžafabada, dok jednu ruku drži visoko. To je brzo postalo viralno na društvenim mrežama, a mnogi su Iranci pohvalili njenu smjelost.

Na videu muškarac, koji očito snima iz automobile, pita ženu: "Gospođo, došla je sloboda? Šah se vratio?"

Nakon što se osvrnuo na vladavinu Mohameda Reze Pahlavija, kada su Iranci imali veće društvene slobode, muškarac ohrabruje biciklistkinju govoreći: "Bravo! Bravo!"

Izvještaji sugerišu da su iranske vlasti pritvorile i one koji su snimali i objavili video isječak na internetu.

Hojatoleslam Mostafa Hasanati, konzervativni vjerski starješina koji predvodi molitve petkom u Nadžafabadu, rekao je da je žena pretjerala.

Njen prkosni postupak Hasanati je pripisao "neprijateljima" Irana. Kaže da je time dovedena u pitanje dobra reputacija Nadžafabada koji je darovao "mučenike" tokom iranskog rata protiv Iraka 1980-88.

"Hvala Bogu, prijestupnica je uhapšena i mora odgovarati javnom mnijenju", iranski mediji citirali su Hasanatija. "Ovo definitivno nije rezultat razmišljanja pojedinca."

Hasanati je tvrdio da su moguće grupe koje stoje iza "nenormalnog čina" pripadnici vjere Bahai, kontrarevolucionari, ili protjerana opoziciona Organizacija narodnih mudžahedina Irana ili Mudžahedin Halk (MKO).

Bahajce u Iranu progone, dok ih pojedine vjerske starješine često satanizuju.

Žena se vozi biciklom u Teheranu. Jednostavan čin žene koja vozi bicikl - čak i dok je nosila šal - bio je kontroverzno pitanje u Iranu. Konzervativci, uključujući uticajne vjerske starješine, više puta su govorili protiv toga.
Žena se vozi biciklom u Teheranu. Jednostavan čin žene koja vozi bicikl - čak i dok je nosila šal - bio je kontroverzno pitanje u Iranu. Konzervativci, uključujući uticajne vjerske starješine, više puta su govorili protiv toga.

Guverner Nadžafabada, Mojtaba Rae, kazao je 19. oktobra da je stanovnike grada razljutilo ženino "neviđeno kršenje pravila".

Nazvavši njenu vožnju biciklom "uvredom za islamski hidžab", Rae je najavio, kako je tvrdio, "spontani" protest na gradskom trgu Imama Homeinija 20. oktobra.

Obično su protesti u Iranu dopušteni samo uz podršku države. U novembru prošle godine vlasti su u brutalnoj akciji ubile stotine iranskih demonstranata koji su se usudili učestvovati u antivladinim protestima širom Irana.

Videozapisi protesta održanog 20. oktobra, objavljeni na društvenim mrežama, prikazuju desetke žena u crnim čadorima kako ponavljaju parole koje je muškarac uzvikivao na megafonu, uključujući i skandiranje: "Naša je nacija budna."

Govoreći na skupu, Hasanati je rekao da su oni koji su snimili i na mrežama objavili ženinu vožnju biciklom počinili veći zločin, izvijestili su iranski mediji.

Hidžab je za žene u Iranu postao obvezan nakon revolucije 1979. godine koja je svrgnula šaha i dovela do stvaranja Islamske republike.

Od tada se od žena traži da u javnosti pokrivaju kosu i tijelo.

Ali Iranke sve češće odbijaju pravila nošenja hidžaba, uprkos hapšenjima, novčanim kaznama i uznemiravanju takozvane iranske policije za moral.

Desetine žena protestovale su protiv obaveznog pravila o hidžabu 2018., skidajući marame s glava u javnosti.

Oko 30 ih je uhapšeno zbog neposlušnosti. Iranska advokatica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh također je uhapšena jer je zastupala neke od privedenih žena.

Čak su žene koje voze biciklo kontroverzna tema u Iranu. Konzervativci, uključujući uticajne vjerske starješine, više su puta govorili protiv toga.

Ajatolah Ali Hamnei, iranski vrhovni čelnik, objavio je fetvu 2016., u kojoj se kaže da je ženama zabranjeno da voze bicikle. Ali fetva se nije strogo provodila.

Posljednjih godina sve veći broj žena vozi bicikle u velikim gradovima, uključujući glavni grad Teheran.

Gradonačelnik Teherana Pirouz Hanači navodno je čak poticao muškarce i žene na biciklizam kao način borbe protiv zagađenja zraka u gradu.

Ali u konzervativnijim gradovima poput Isfahana, biciklisti su se suočili s otporom konzervativnih klerika i njihovih pristaša koji se protive većoj slobodi žena.

Prošle godine je tužilac u Isfahanu, Ali Isfahani, izjavio da islam zabranjuje ženama da voze bicikla i da biciklistkinje imaju zabranu u gradu.

Na Isfahanijevu objavu protestovale su žene i pojedinci poručujući kako nema smisla zabraniti ženama u Isfahanu da voze bicikla dok je praksa u Teheranu dopuštena.

"Zakoni su isti u cijelom Iranu; stoga nije moguće imati određeni zakon u Isfahanu, a drugi u Teheranu", rekao je advokat Abdolsamad Horamšahi za iranske medije.

U međuvremenu, glasnogovornik iranskog pravosuđa rekao je da ženama nije zabranjena vožnja biciklom sve dok poštuju vjerska pravila.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG