Dostupni linkovi

Kako uspostaviti vladavinu prava u Crnoj Gori?


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Da li uspostavljanje vladavine prava u Crnoj Gori zavisi od evropskih investicija, kako je ustvrdio premijer Milo Đukanović ili je zapravo obrnuto – da bez vladavine prava nema ni ambijenta za njih?

Evropska komisija u kontinuitetu ukazuje na manjak mjerljivih rezultata crnogorskih institucija u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i posebno ukazuje na problem vladavine prava.

Do danas u tom pogledu nijesu ostvareni neki značajniji rezultati a na to je ukazao i posljednji izvještaj EK u kojem se u jednom dijelu između ostalog navodi i podatak da u Crnoj Gori do danas nije donesena niti jedna presuda za korupciju na visokom nivou.

Za premijera Mila Đukanovića nijesu problem institucije već to što nedostaje novac za stvaranje ambijenta u kojem bi one bile efikasnije u provođenju vladavine prava.

Izdašnije investicije iz Evropske unije preduslov su za vladavinu prava i razvoj demokratije u Crnoj Gori i drugim državama regiona, ocijenio je Đukanović.

Vjerujem da će EK i zemlje članice pravilno razumjeti apel koji dolazi sa svih adresa iz regiona, počev od Crne Gore, da EU mora kreirati dodatni i izdašniji investicioni okvir koji će pomoći zemljama regiona da savladamo to teško nasljeđe ekonomskog zaostajanja, prije svega u pogledu nedostatnosti naše infrastrukture.“

Stav da od investicija zavisi vladavina prava, potpuno je neutemeljen kaže za RSE poslanica Pozitivne Crne Gore Azra Jasavić.

„Upravo je obrnuto. Od vladavine prava, od pravne sigurnosti zavisi i razvoj ekonomije u ovoj zemlji. Ukoliko nemamo vladavinu prava nemamo stabilne investicije strane i domaće. Ako nemamo stabilne domaće i strane investicije nemamo nova radna mjesta, ako nemamo nova radna mjesta imamo nezaposlenost i beskrajno siromaštvo stanovništvo, a to znači da je sa gladnim stomakom lako manipulisati. Onoga trenutka kada budemo imali vladavinu prava niko neće moći da se ugrađuje na račun prodaje onoga što su državni, nacionalni resursi što znači da u ovoj državi više neće biti niti jednog gladnog čovjeka ili djeteta.“

U vladajućoj DPS saglasni su sa ocjenama premijera da bez evropskih investicija nema napretka u svim oblastima društva pa ni u vladavini prava.

„Veći životni standard, veći broj radnih mjesta, izdašnija socijalna davanja prema ranjivim kategorijama svakako donose stabilnost u bilo kojoj zemlji EU ili regiona. Kao što znate kapital u Crnoj Gori je dosta deficitaran i dosta skup tako da bi smo kroz evropske fondove mogli kvalitetnije da napravimo nova radna mjesta i kompletan ekonomski ambijent koji će uticati na bolji standard na zadovoljstvo svih stanovnika Crne Gore“, kaže funkcioner DPS Zoran Jelić.

Nebojša Medojević
Nebojša Medojević

U DF poručuju da su tranzicioni procesi u zemljama širom svijeta pokazali da je pravna država preduslov za privlačenje investicija. Nebojša Medojević tvrdi da je crnogorska vlast i dobila toliko novca od međunarodne zajednice da je do sada mogla da je htjela da uspostavi vladavinu prava

„Tu se sigurno radi o više stotina miliona eura i očigledno je da ništa od toga nije dalo rezultate. Nedostatak političke volje od strane vladajuće strukture da implementira te zakone jeste ključni razlog zašto Crna Gora svih ovih godina poslije političkih promjena i od obnavljanja nezavisnosti trpi sve veće kritike od strane EU ali i nekih vodećih zemalja svijeta.“

Crnogorski premijer je nakon objavljivanja izvještaja Evropske komisije o napretku Crne Gore rekao da je izvještaj evidentirao napredak u ispunjavanju ekonomskih i političkih kriterijuma i u pogledu sposobnosti države da realizuje obaveze predviđene pregovaračkim poglavljima.

A ovako je komentarisao mogućnost da u jednom trenutku EU prekine pregovore ukoliko Crna Gora ne bude ispunjavala uslove

„EK kao jedan od partnera uvijek ima taj mehanizam da odustane od pregovora ukoliko vidi da jedna zemlja kandidat ne ide dovoljno dobro. Takođe, zemlja kandidat ima pravo, kao što je to Island uradio, da kaže izvinite, meni se više ovo društvo ne dopada.“

XS
SM
MD
LG