Dostupni linkovi

Zaplenjeno tri tone kokaina u ribarskom brodu kod Kanarskih ostrva


Kolumbijski policajac čuva biljku koke od koje se hemijskom preradom pravi kokain, pre nego što će biti uništena, decembar 2020. godine, ilustracija.

Gotovo tri tone kokaina skrivenog u ribarskom brodu zaplenjeno je kod obala Kanarskih ostrva, saopštili su španski zvaničnici u nedelju 17. aprila.

Droga je bila smeštena u rezerervoaru za gorivo broda, a pet članova posade - četvorica turskih državljana i jedan Gruzijac – privedeni su tokom operacije u sredu 13. aprila, navodi se u zajedničkom saopštenju španske nacionalne policije i nacionalne garde, prenosi agencija AFP.

Kanarska ostrva pripadaju Španiji, a nalaze se u Atlantskom okeanu, nekih pet stotina kilometara istočno od oblasti Zapadne Sahare, teritorije na koju pretenzije imaju Maroko, Alžir i Španija.

Zaplenjeno je nešto više od 2.9 tona kokaina smešenog na brodu u tankovima za gorivo, a procenjena vrednost tovara na nelegalnom tržištu je oko 72 miliona evra.

„Kada smo se ukrcali, policijski službenici su primetili da ribarski čamac prevozi značajan broj svežnjeva koji se obično koriste za trgovinu kokainom, tako da su članovi posade odmah uhapšeni”, prenela je agencija Rojters izjavu portparola španske nacionalne garde koja je vršila kontrolu broda.

Španske vlasti, kako navode agencije, upozorene su da bi ribarski brod "AKT 1" mogao da prevozi drogu od strane međunarodne agencije MAOC-N, sa sedištem u Lisabonu (Portugal) - koja nadgleda borbu protiv krijumčarenja droge u Atlantiku.

Brod je zaustavljen južno od Kanarskih ostrva i odvučen je u Las Palmas, grad na Kanarskim ostrvima, navela je španska policija.

Španija je glavna ulazna tačka za drogu u Evropu, sa pošiljkama marihuane koje dolaze iz Severne Afrike i kokainom koji putuje iz Latinske Amerike.

Izvor: AFP, Rojters

XS
SM
MD
LG