Dostupni linkovi

Kajsije propadaju, otkupljivači nezainteresovani


Ilustracija
Ilustracija

Otkupljivači kajsija ograničili su otkup tog voća u čačanskom kraju u centralnoj Srbiji do najnižeg mogućeg limita od svega nekoliko gajbi dnevno. U jednom trenutku otkup je bio u potpunosti obustavljen. Proizvođači su ogorčeni jer im voće propada, a niko im ne govori šta je razlog za to.

Milica Nikitović iz Miokovaca kod Čačka pod zasadima kajsije ima dva hektara. Njoj i ostalim proizvođačima iz ovog kraja prvi put se, kaže, događa da ne postoji nikakvo interesovanje za otkup roda.

Voćari ne znaju šta će sa rodom

„Svakog dana imamo strah da će prestati otkup i da li ćemo kada oteramo kajsiju na otkupno mesto biti primljeni. Sve je u redu što se tiče robe, ali za otkup ne znam šta se dešava. Neko kaže da su hladnjačari krivi za ovo, drugi kažu da su krivi otkupljivači, treći da je kriv neko treći... Prošle i pretprošle godine su se otimali oko kajsije, molili za kajsiju, ove godine ništa. Ne znam šta da kažem, ovo se nikad nije desilo“, kaže Nikitovićeva.

"Sve je u redu što se tiče robe, ali za otkup ne znam šta se dešava": Milica Nikitović
"Sve je u redu što se tiče robe, ali za otkup ne znam šta se dešava": Milica Nikitović

Vojkan Tomić iz udruženja ''Miokovačka kajsija'' naglašava da su voćari čačanskog kraja u očaju jer ne znaju šta da rade sa ovogodišnjim rodom koji je, uprkos lošem vremenu, premašio sva očekivanja.

„Ograničen je otkup. Znači, neko može da dobije gajbu, neko ne može. Prvi put se ovo dešava da ne znamo šta ćemo sa robom. Da li je rešenje da zafrezerujemo voćke? Ne znam šta se ovo radi“, ogorčen je Tomić.

Voćari navode da su otkupljivači rekli da je razlog prestanka otkupa kajsija nedostatak gajbica za pakovanje voća, kao i nedostatak kupaca.

Kajsije iz Srbije i rusko tržište

Proizvođač, hladnjačar i otkupljivač kajsije Predrag Radovanović kaže da je prestao sa otkupom ovog voća za rusko tržište zbog umanjenog kvaliteta. On ističe da količinu koja se otkupljuje i cenu reguliše tržište.

„Problem je u tome što se pojavilo samo par destilerija koje trenutno rade otkup za industrijsku primenu, a velike firme poput ''Nektara'', ''Takova'' ili ''Župe'' već su se snabdele potrebnim količinama na drugim terenima, tako da, koliko ja znam, nemaju nameru da kreću sa otkupom u ovom kraju“, navodi Radovanović.

Bivši ministar u Vladama Vojislava Koštunice i Aleksandra Vučića i sadašnji lider Nove Srbije Velimir Ilić u značajnoj meri se povukao iz politike i posvetio poljoprivrednoj proizvodnji.

On na svom imanju u Kačulicama kod Čačka gaji šljive, kajsije i ostalo voće.

Za trenutnu situaciju sa otkupom kajsija, ali i malina on je okrivio određene interesne grupe povezane sa aktuelnom vlašću.

Samo u selu Miokovci kajsija se uzgaja na oko 250 hektara, a ukupni godišnji prinos iznosi oko 3.500 tona tog voća. Prethodnih godina meštani su prodajom kajsija ostvarivali prihod koji premašuje milion evra.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG