Dostupni linkovi

Kairo: Mubarak i ostali odbacili optužbe


Egipat: Mubarak u sudnici, sukobi ispred suda
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00


(Egipat: Mubarak u sudnici, sukobi ispred suda)

Dragan Štavljanin


Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak i njegovi sinovi odbacili su sve optužbe za ubistvo demonstranata i korupciju na početku suđenja u Kairu.

Ukoliko se dokaže da je naredio ubistva 850 demonstranata, Mubarak bi mogao da završi na vešalima.

Prvi proces jednom arapskom lideru se odvija uz jake mere bezbednosti a prenosi ga državna televizija.

"U potpunosti odbacujem sve optužbe", kazao je Mubarak (83) iz bolesničke postelje u delu sudnice ograđenom rešetkama.

On je u sudnicu unesen na nosilima, bled u licu i obučen u belo. I njegovi sinovi Ala i Gamal, kojima se takođe sudi za ista dela, odbacili su optužnicu. Mubarak je razgovarao sa sinovima pre izjašnjavanja o krivici.

Bivšem egipatskom lideru koji je na vlasti proveo tri decenije, sudi se po optužbama za korupciju i komandnu odgovornost, odnosno da je naredio ubistva više od 800 demonstranata, tokom protesta koji su u februaru doveli do njegovog obaranja s vlasti.

Pred sudom se pojavio i bivši ministar unutrašnjih poslova Habib al Salem i šest političkih funkcionera. Biznismenu Huseinu Salemu se sudi u odsustvu.

Televizija direktno prenosi suđenje.

Mubarak je u utorak rano ujutru avionom doputovao iz odmarališta Šarm el Šeik, uprkos sumnjama da ce se pojaviti na suđenju zbog zdravstvenog stanja.

Mediji su izveštavali da će Mubarak pokušati da odloži pojavljivanje pred sudom pravdajući to bolešću. Tvrdi se da, navodno, svesno izbegava da uzima hranu, ili to čini retko, kako bi izgledao što slabije.

U početku se tvrdilo da ima srčane probleme, a njegovi advokati sada govore i o raku u stomaku. Međutim, mnogi Egipćani ne veruju u to.

Suđenje protiče uz opsežne mere bezbednosti, a oko 3.000 policajaca i vojnika uz podršku bornih kola nalazi se ispred zgrade policijske akademije.


(Egipat: Suđenje bivšem predsjedniku Hosniu Mubaraku)

Ispred sudnice jutros je došlo do koškanja između Mubarakovih pristalica i njegovih protivnika. U trenutku kada je bolničko vozilo u kojem se nalazio Mubarak ulazilo u dvorište zgrade, poletelo je i nekoliko kamenica.

Stanovnik Kaira Ajmman Mohamed Baghat je bio među Mubarakovim pristalicama.

"Sećam se kada sam bio mali. Morali smo da rezervišemo frižider, a kanalizacija je tekla niz ulicu. Kako sam rastao, video sam Egipat koji se gradi. Nije pravedno da čovek kao što je Mubarak, prolazi kroz sve ovo. Svaka zemlja bi trebalo da bude ponosna da ima vođu kao što je on", keže on.

Ismail Mustafa:

"Današnje suđenje pokazuje dobru volju Vrhovnog saveta oružanih snaga. Oni pokazuju da su ne samo zaštitnici već i partneri u egipatskoj revoluciji. Oružane snage nastoje da uvere Egipćane da revolucija ide u pravom smeru, kao i porodice mučenika koji su stradali da njihova žrtva nije uzaludna".

Međutim, jedan od prodemokratskih demonstranata Nariman Jusuf smatra da suđenje Mubaraku neće biti "stvarno i fer".

"Čekamo rasplet. Jer Vrhovni savet oružanih snaga, koji je u ovom trenutku na vlasti, očito nema nameru da ispuni zahteve iz revolucije", kaže on.

Poslednjih meseci obnovljena su okupljanja demonstranata koji sede na Tahrir trgu u znak protesta zbog sporih promena u zemlji.

I "Amnesti internešenel" (The Amnesty International) poziva na fer suđenje. "

"Ovaj proces je istorijska prilika za Egipat da utvrdi odgovornost bivšeg lidera i njegovih saradnika za zločine počinjenje tokom njegove vladavine", kaže Malkom (Malcolm) Smart, direktor ogranka ove organizacije za Bliski istok i Severnu Afriku.

Međutim, da bi ovo suđenje označilo suštinski raskid sa egipatskom praksom nekažnjavanja, "mora biti pravično i transparentno", ističe on.
XS
SM
MD
LG