Dostupni linkovi

Kadirov ne štedi na ostvarenju nogometnog sna


Renovirani stadion Ahmad Kadirov u čečenskom glavnom gradu Groznom, 8. maj 2011.
Daisy Sindelar, Amina Umarova (priredio Nedim Dervišbegović)

Nogometne legende Dijego Maradona iz Argentine i Luis Figo iz Portugala u srijedu će u Groznom uveličati otvaranje sportskog kompleksa za koji je čečenski predsjednik Ramzan Kadirov potrošio 280 miliona dolara.

Bilbord sa Dijegom Maradonom u Groznom
Centralni dio kompleksa je renovirani stadion nazvan po Kadirovljevom ocu i bivšem čečenskom predsjedniku Ahmadu Kadirovu, kojeg su separatisti ubili prije sedam godina u napadu bombom postavljenom ispod tribine sa koje je pratio vojnu paradu.

Renoviranje stadiona je simbol moći mlađeg Kadirova koji vlada uz jaku političku i finansijsku pomoć Moskve. On je posljednjih mjeseci potrošio desetine miliona dolara na nogomet kao sredstvo za međunarodnu promociju Čečenije.

Centralni dio svečanosti u srijedu je prijateljska nogometna utakmica između lokalnog kluba Terek Grozni, kojeg trenira još jedna fudbalska legenad, Holanđanin Ruud Gullit, i međunarodne selekcije veterana u kojoj bi trebali nastupiti Mardona, Figo, Britanac Steve McManaman i Čileanc Ivan Zamorano.

Kadirov je najavljivao i dolazak Zinedina Zidanea ali je jedan od najboljih francuskih i svjetskih nogometaša svih vremena rekao da su ove izjave "iritirajuće" i odbacio svaku mogućnost učešća.

Ranije ove godine, Kadirov je organizovao prijateljski meč između brazilskih nogometaša koji su osvojili Svjetsko prvenstvo 2002. godine ali su neki od njih nakon toga rekli da im je žao što su lakomisleno pristali prije nego su se upoznali sa stanjem ljudskih prava u Čečeniji.

Dobrovoljni rad

Kadirov je na čelu privatne vojske koja je optužena za višestruke otmice i mučenja. Kadirovljeve pristalice kažu da je on donio stabilnost u kavkasku republiku dok kritičari tvrde da je jedan od najvećih kršitelja ljudskih prava u svijetu.

Ramzan Kadirov
Bez obzira na imidž koji Čečenija uživa zbog nasilja, Kadirov nastavlja sa ostvarenjem svoje vizije da nemirnu republiku pretvori u poslovno i sportsko čvorište.

Čečenija je bogata naftom ali Kadirovljeva velikodušnost velikim dijelom zavisi i od podrške ruskih federalnih vlasti, koja prema nekim procjenama dostiže i do 2,2 milijardi dolara godišnje.

Mnogi stanovnici se, međutim, žale da veći dio ove pomoći ostaje u džepovima vladajuće klase. Nezaposlenost je skoro 50 posto i mnogi optužuju vlast da primorava građana da rade bez naknade na javnim projektima.

Mnogi Čečeni sa kojima je razgovarao Sjevernokavkaski servis Radija Slobodna Evropa su rekli da su prethodnih mjeseci u više navrata bili primorani da odsustvuju s posla ili iz škole kako bi učestvovali u "dobrovoljnim" akcijama čišćenja sportskog kompleksa.

Direktorica jedne škole -- koja je tražila da ne bude imenovana zbog sigurnosti -- je rekla da je morala natjerati nastavnike da učestvuju u akcijama čišćenja.

"Rekla sam im 'Odluka je vaša, ali neodlazak nije opcija. Ovo je politička stvar. Ako ne odemo, i vi i ja znamo šta će se desiti'," rekla je ona.

Okolne zgrade, koje su značajno oštećene u sukobina prethodnih godina, nisu renovirane ali su svježe prefarbane svijetlo narandžastom bojom, vjerovatno u Gulitovu čast.
XS
SM
MD
LG