Dostupni linkovi

Kad neće Rusi, hoće papa


Papa Franja odlazi ka Vašingtonu u Fiatu 500L

Papa Franja se automobilom „fiat 500L”, koji se proizvodi u Kragujevcu, dovezao iz američke vazduhoplovne baze “Endruz” u Diplomatsku misiju Vatikana u centru Vašingtona.

Papa se, prema izveštajima medija, u povorci vozila provozao ulicama Vašingtona, u modelu fiat 500L, dok su ga pozdravljali građani američke prestonice.

Za to vreme zaposleni u kragujevačkoj kompaniji “Fiat Krajsler automobile”, od ponedeljka se nalaze na dvonedeljnom plaćenom odsustvu zbog smanjne prodaje na američkom tržištu i nerealizovanog izvoza u Rusiju.

Zoran Marković, predsednik sindikata “Fiatove” fabrike u Kragujevcu, kaže da je dolazak Pape Franje u Vašington automobilom “fiat 500L” svakako neuobičajen potez poglavara Katoličke crkve koji bi mogao povoljno uticati na prodaju tog modela na američkom tržištu.

“Ja se nadam da će nam to dosta doprineti jer znamo da se Papa uvek vozi u nažjbezbednijem ‘papamobilu’. Naš model 500L sigurno zaslužuje i veću prodaju i veće interesovanje što je i sam Papa dokazao, vozeći se tim automobilom”, kaže Marković.

Zaposleni u kragujevačkoj fabrici automobila od ponedeljka su na plaćenom odsustvu upravo zbog smanjene potražnje na severnoameričkom tržištu i nerealizovanog bescarinskog izvoza u Rusiju, koji je prilikom posete Beogradu predsednik Rusije Vladimir Putin obećao premijeru Aleksandru Vučiću.

Prema Markovićevim rečima, uzrok ovog privremenog prekida proizvodnje je posledica slabije prodaje kragujevačkih vozila od planirane.

“Između ostalog na ukupan obim izvoza posebno utiču dva tržišta - severnoameričko, koje beleži nižu prodaju od očekivane i rusko, gde je izvoz na čekanju. Nadamo se da ćemo u narednom periodu popraviti taj balans ili da će biti veće potražnja na svetskom automobilskom tržištu”, navodi Marković.

Prema nezvaničnim informacijama, kragujevačka fabrika bliži se realizacijiovogodišnjeg plana proizvodnje, koji je na nivou prošlogodišnjeg od 110.000 automobila tako da je izvesno da će do kraja godine biti još planiranih obustava proizvodnje.

“Sigurno će biti još nekog brejka u našoj kompaniji jer smo svesni situacije da ‘Fiat’ne proizvodi automobile za lager, već prema potražnji, a izlaz iz ove situacije je novi model ili neko novo tržište”, ističe predsedni sindikata kragujevačke fabrike automobila.

Zbog toga zaposleni očekuju da predstavnici Fiata i Vlada Republike Srbije stvore ambijent za proizvodnju novog modela, ili otvore neka nova tržišta, kako bi se povećala proizvodnja u fabric koja sada radi sa samo 30 odsto kapaciteta.

“Mi smo u više navrata od 1. januara ove godine upućivali dopise i Vladi republike Srbije i poslovnom rukovodstvu da bi se počelo sa stvaranjem uslova za početak novog modela u Kragujevcu ili barem iznalaženja nekog novog tržišta koje bi uposlilo našu fabrilu. važno je naglasiti da fabika sada radi sa jednom trećinom kapaciteta tako da je jasno da je novi model preko potreban”, zaključuje Marković.

Udeo države u kompaniji Fiat Krajsler automobili, koja zapošljava 3.100 radnika, je 33 odsto zbog čega Sindikat “pritiska” Vladu da se aktivnije angažuje na realizaciji mogućnosti proizvodnje novog modela, tim pre što je još oko 2.000 radnika angažovano je u kooperantskim firmama koje proizvode delove za matičnu fabriku u Kragujevcu.

  • 16x9 Image

    Branko Vučković

    Pre raspada bivše Jugoslavije objavljivao tekstove u beogradskim, zagrebačkim, skopskim i sarajevskim štampanim medijima. Od 1997. do kraja 2014. godine, radio je kao urednik, zamenik direktora i direktor programa Radio-televizije Kragujevac. Dopisnik je RSE od 1999. godine.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG