Dostupni linkovi

Kad Kremlj 'spinuje' američke izbore


Vladimir Putin i Barack Obama

Piše: Tom Balmforth (Priredila: Biljana Jovićević)

Da li je Barack Obama katalizator za Vladimira Putina? Jedan ruski politički ekspert izgleda da to smatra, i ima, gotovo nestvarnu, teoriju o američkoj izbornoj kampanji: Obama se nada da će ostati na vlasti tako što će vladati iz sjenke nakon što mu istekne predsjednički mandat. Sjećate li se gdje ste ranije čuli takav scenario?

Zaboravite (Hillary) Clinton i (Donalda) Trumpa. Barack Obama je skovao detaljnu zavjeru kako da osigura da ga potpredsjednik Sjedinjenih Država, Joe Biden, naslijedi na funkciji predsjednika, što će aktuelnom američkom lideru omogućiti da vlada iz sjenke u američkom "tandemu", nalik onom koji je Putinu omogućio da "vodi show" u Rusiji, iako je i tamo predsjednički mandat limitriran na dva kruga.

Počelo je kao vrlo nategnuta teorija koju je objavio ruski naučnik Vladimir Vasiljev. Njegovo istraživanje je objavljeno 14. maja u intervjuu u nedjeljniku Ogonjok pod naslovom "Šta ako Obama ne kaže zbogom?"

Zamišljeni scenario uključuje sadašnju glavnu kandidatkinju u trci za predsjedničku nominaciju demokrata, Hillary Clinton, koja će morati da se povuče iz utrke zbog krivične prijave protiv nje "naređene sa vrha", nakon čega će se Biden "padobranski lansirati" kao njena zamjena u roku od 11 sati.

Dmitrij Medvedev
Dmitrij Medvedev

Ovo je, takođe, reminiscencija na četvorogodišnji aranžman vladavine uspostavljen između Putina i Dmitrija Medvedeva 2008. godine, u kojem je Putin postao premijer i dozvolio Medvedevu da preuzme dužnost u Kremlju na četiri godine.

Politički manevar značio je da Putin kontroliše vlast i utiče na sve preko svog bliskog saradnika, istovremeno poštujući ruski Ustav koji zabranjuje da isti predsjednik obavlja dužnost više od dva mandata uzastopno.ž

Vasiljev, glavni istraživač na Institutu za SAD i Kanadu u ruskoj akademiji nauka, dao je tri razloga za svoju teoriju zavjere.

Prvo, Vasiljev tvrdi da će američki Federalni istražni biro (FBA), uskoro otvoriti istražni slučaj protiv Clinton "ili tako nešto" dovodeći u pitanje njenu kampanju.

"Naređenje za tako nešto u datom trenutku, stići će sa samog vrha", dodaje on.

Drugo, Vasiljev ukazuje na navodno indikativan komentar Johna Boehnera, bivšeg predsjednika Predstavničkog doma SAD, u kojem on "nije isključio" mogućnost ta će biti "procesa", neke vrste političke operacije, da se Clinton ukloni sa liste demokrata dvije sedmice prije konvencije za nominaciju.

Vasiljev tvrdi da će tim "procesom" upravljati Obama i da je "cilj tog procesa ukloniti Hillary iz predsjedničke utrke i 'padobranski' ubaciti Bidena na njeno mjesto".

Bernie Sanders
Bernie Sanders

U trećem argumentu, Vasiljev ukazuje na komentare samog Obame date na godišnjoj "Večeri za novinare u Bijeloj kući", 30. aprila. Riječ je o događaju koji se praktikuje od davne 1920. godine i u kojem je humor "glavno jelo" a predsjednici po tradiciji predmet šala, a i sami iskazuju smisao za humor. Na toj večeri je Obama naširoko hvalio Bidena, dok se šalio na račun dva vodeća kandidata demokrata, bivše državne sekretarke, Hillary Clinton i nezavisnog senatora iz Vermonta, Bernia Sandersa.

Vasiljeva teorija će, po svemu sudeći, dobiti malo pažnje na Zapadu.

Ali, za Vasiljeva, Obamina motivacija za takvu šemu jasna je, čak kada je u potpunoj suprotnosti sa američkom istorijom: Omogućiće mu da ostane na vlasti.

"Obama može da ostane i kormilari na vlasti pod uslovom da postigne sporazum sa svojom zamjenom. To je teško moguće ostvariti sa Clintonovom, sa Sandersom još manje, ali sa Bidenom, to je to!", navodi Vasiljev.

"Ako Biden uspije da završi trku u izbornom maratonu koji slijedi, on će definitvno znati kome duguje i koliko", zaključio je ruski autor američke teorije zavjere.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG