Dostupni linkovi

SPC protiv abortusa: Kad Crkva udari na prava žena


hram Sv. Save, Beograd
hram Sv. Save, Beograd
Zabranite abortus – poruka je koju je Srpska pravoslavna crkva na nedavno završenom Saboru uputila državnim institucijama. Crkva je, kako navodi, podržala inicijativu lekara vernika koji traže da se zabrani namerni prekid trudnoće, što je izazvalo burne rekacije ne samo u medicinskim krugovima, već u celokupnoj javnosti.

Sabor je konstatovao da natalitet u Srbiji opada zbog „čedomorstva“, što kako se navodi u saopštenju, svedoči o dubokom moralnom padu, teškoj krizi porodice i nedostatku prave vere u Boga kod mnogih. Rešenje je, smatraju saborski oci, u zabrani namernog pobačaja, osim ukoliko se vrši iz medicinskih razloga.

Dok se jedna verska organizacija poziva na apel neimenovanih lekara vernika, pojedini medicinski radnici s druge strane smatraju da je uplitanje Crkve u oblast medicine bespredmetno u sekularnoj državi, kakva je po Ustavu Srbija. Prema rečima Draška Karađinovića, iz organizacije Doktori protiv korupcije, pravo žena da odlučuju o rođanju je neupitno.

“Treba omogućiti da žena rspolaže slobodno svojom voljom i pravom hoće li imati decu ili ne. Prema tome, ne vidim šta tu Crkva ima da traži”, ističe naš sagovornik.

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da se SPC pozvala na deo lekara koji se naziaju vernicima i koji traže zabranu abortusa, Karađinović kaže:

“Postoje lekari vernici, postoje lekari ateisti, postoje lekari agnostici, je l’ tako? Svako ima pravo na svoje slobodno mišljenje, ali vi ne možete, samo zato što imate određeni stav, da ga namećete kao zakonsku obavezu.”

Na saopštenje Srpske pravoslavne crkve reagovala je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović koja ističe da je pitanje abortusa regulisano zakonom.

“Srpska pravoslavna crkva, koju više nego uvažavam, ima pravo na svoje stavove, ali struka, evropski i svetski standardi kojima težimo i raspoloženje građanja, opredeljuju na koji ćemo način zakonodavno regulisati svaku oblast uključujući i prekid trudnoće", naglasila je ministarka.

Osim uplitanja u sferu politike, rukovodstvo SPC se u više navrata javno izjašnjavalo i o medicinskim naukama. Patrijarh Irinej je, podsetimo, svojevremeno homoseksualnost okarakterisao kao bolest i “neprirodnu anomaliju”. Uoči prošlogodišnje beogradske Parade ponosa, prvi čovek SPC je u pisanom saopštenju zahtevao a se “onemogući i održavanje nagoveštene tragično-komično nazvane 'parade ponosa', a čije je pravo ime 'parada srama'”.

Aktivistkinja “Žena u crnom” Staša Zajović u najnovijem saopštenju Crkve vidi, kako ističe, kontinuitet širenja mržnje, ovoga puta usmerene prema ženama.

“Takva izjava u ovom trenutku znači da je Srpska pravoslavna crkva možda izgubila bitku na nekim drugim poljima – u huškanju, u njihovoj nacionalističkoj politici i tako dalje – i da onda pronalazi jedno novo polje mržnje i obrušava se na žene”, kaže Staša Zajović.

“Za SPC”, dodaje ona, “žene su nevažne. One isključivo imaju funkciju produžavateljki vrste, čuvarki nacionalnih vrednosti i nemaju nikakvo značenje kao subjekt.”

Poslednjih nekoliko meseci Srpsku pravoslavnu crkvu tresu brojne afere, a jedna od najupečatljivijih su inkriminišući video snimci nedavno razrešenog episkopa Vasilija Kačavende koji se povezuje sa pedofilijom. Osim šturog saopštenja u kojem navodi da je Kačavenda trajno smenjen sa mesta episkopa, Sabor SPC se nije detaljnije upuštao u slučaj o kojem su izvestili svi veći regionalni mediji.

Ništa novo, ako se zna da je ova institucija autistično prećutala optužbe protiv još jednog velikodostojnika – episkopa vranjskog Pahomija, optuženog za seksualno zlostavljanje nekoliko dečaka pre nekoliko godina.

Najnovija istraživanja javnog mnjenja pokazuju da je prvi put u poslednjih 13 godina ugled SPC u ovdašnjem društvu pao na drugo mesto, odmah iza vojske. Poznavalac prilika u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, publicista Mirko Đorđević, smatra da Crkva, iznoseći zahteve poput ovog za zabranu abortusa, ide ka samoizolaciji.

“U ovom slučaju saborski oci nemaju nijedan dovoljan razlog, niti su naučni dokazi na njihovoj strani, jer ako se abortus zabrani, to neće povećati ni natalitet niti će otkloniti sve druge posledice. Čini mi se, štaviše uveren sam, da je ovaj zahtev jedna vrsta dimne zavese da bi se prikrili otvoreni i vrlo bolni problemi sa kojima se naša Crkva suočava i na koje tokom Sabora nije imala hrabrosti da ponudi neki valjan odgovor”, komentariše Đorđević.

Iako se u javnosti više puta govorilo o neophodnoj reformi i modernizaciji Crkve, njeno vođstvo, po svemu sudeći, ne odustaje od baštinjenja retrogradnih ideja, koje se najkraće mogu opisati naslovom poznatog dela filozofa Radomira Konstantinovića – filozofija palanke.
XS
SM
MD
LG