Dostupni linkovi

Kad četnici i partizani slave Dan oslobođenja od fašizma


Predstavnici organizacija koje baštine tradiciju Narodno - oslobodilačke borbe
Predstavnici organizacija koje baštine tradiciju Narodno - oslobodilačke borbe

Dan konačnog odlobođenja Čačka od fašizma u Drugom svetskom ratu, 3. decembar, u sredu su obeležili predstavnici organizacija koje baštine tradiciju NOB, ali i pripadnici Ravnogorskog pokreta, koji tvrde da su i četnici dali svoj doprinos prilikom oslobađanja čačanskog kraja od Nemaca.

Najpre su se ispred humke na Spomen parku u Čačku okupili sledbenici četničke ideologije, koji su uz prisustvo sveštenika SPC održali opelo građanima poginulim u borbama za oslobođenja grada pre tačno 70 godina. Aco Đenadić iz Ravnogorskog objasnio je zbog čega su predstavnici ove organizacije od pre dve godine počeli da se okupljaju na ovom mestu.

„Ovaj Spomen park slobode i pobede do sada su svojatali predstavnici takozvane Narodno-oslobodilačke borbe, a svedoci smo, i za to postoje mnogobrojni materijalni dokazi, da su se decembra ’41. rame uz rame sa crvenom armijom borile i ravnogorske jedinice.“

Sat vremena kasnije na istom mestu pojavili su se i predstavnici boraca NOR-a i njihovi potomci. Odluku ravnogoraca da prisvoje 3. decembar ovako su okarakterisali.

„Ratno stanje, isto kao 1941.“

RSE: Nije valjda dotle došlo?

„Jeste dotle došlo. Hoće da prikažu da su u onoj grobnici četnici, a radi se o grobnici partizanskih boraca poginulih za oslobođenje grada.“

Stavljanje u isti koš partizana i četnika Miloš Urošević iz SUBNOR-a vidi kao posledicu revizije istorije na najvišem državnom nivou.

„To su posledice sa skupštine, kada su izjednačili dva pokreta. To nije smelo da se desi, jer nije isto NOB i četnički pokret. Četnički pokret je bio saradnik okupatora“, istakao je Urošević.

Četnici na obeležavanju Dana oslobođenja Čačka od fašizma
Četnici na obeležavanju Dana oslobođenja Čačka od fašizma

Trvenja su se nastavila se i tokom dana, prilikom otvaranja izložbe posvećene 70. godišnjici oslobođenja Čačka u zgradi gradske skupštine. Tom prilikom obratio se predsednik Ravnogorskog pokreta u Čačku Dragan Ćendić.

„Istina postoji samo jedna, da je do novembra 1944. godine Ravnogorski pokret zajedno sa crvenoarmejcima aktivno učestvovao u oslobađanju Čačka“, naglasio je Ćendić.

S druge strane, predsednik čačanske skupštine, socijalista Veljko Negovanović, ponovio je tezu o falsifikovanju istorijskih činjenica.

„Da se žrtve prikažu kao zločinci, a zločinci kao pobednici.“

XS
SM
MD
LG