Dostupni linkovi

Kad bodrenje reprezentacije postane veličanje nacije


Ilustracija
Ilustracija

Da politika dominira svim oblastima života pokazalo je nedavno završeno Svjetsko prvenstvo u fudbalu. Čini se da nigdje kao na Balkanu se to tako jako ne osjeća. Politički odnosi između država, opterećeni ratnom istorijom i nacionalizmom određuju ko će u utakmicama ili mečevima, bez obzira o kojem je sportu riječ, biti favorit.

Kako mladi iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, koji bi trebali biti neopterećeni nedavnom ratnom prošlošću biraju za koga će navijati, recimo kada igraju reprezentacije susjednih zemalja? Šta misle o tome kako se proslavljaju sportski uspjesi – da li su prema mišljenju mladih to više pokliči politici i naciji, a manje sportskim rezultatima? O ovim pitanjima razgovarali smo sa mladima iz Doboja, Beograda i Budve.

Na proteklom Mundijalu u Rusiji, kako javlja naš Arnes Grbešić iz Doboja, navijanje za repreznatacije susjednih zemalja bilo je povezano sa događajima iz ratne prošlosti. A takva atmosfera, kažu anketirane Dobojlije, idu u prilog političkim moćnicima.

Mladi Doboja o navijanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00
Direktan link


„Bilo bi lijepo da je sport izolovan od politike, ali su, nažalost, dosta isprepleteni“, utisak je mladih Beograđana sa kojima je, nakon Svjetskog prventsva u fudbalu razgovarao Ognjen Zorić. Upliv politike na sport naročito je postao upadljiv u danima kada je igrala fudbalska reprezentacija Hrvatske i kada je pitanje svih pitanja u Srbiji bilo – za koga navijati?

Mladi Beograda o navijanju i politici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00
Direktan link

Favoriziranje ove ili one reprezentacije za mlade Crnogorce je često odraz političkog opredjeljenja. Kakav je uticaj politike na sporti šta o tome misle mladi iz Budve poslušajte u anketi Jasne Vukićević.

Mladi u Budvi o navijanju na Mundijalu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:15 0:00
Direktan link

Kompletnu emisiju možete poslušati ovdje:

Glasom mladih
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:30:00 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG