Dostupni linkovi

Kacinove tviteraške packe Tadiću


Serbia - Jelko Kacin, Member of the European Parliament, in official visit in Belgrade, 16Mar2010
Serbia - Jelko Kacin, Member of the European Parliament, in official visit in Belgrade, 16Mar2010
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin odbrusio je na Tviteru bivšem predsedniku Srbije Borisu Tadiću da i “dalje sanja svoju istinu o svojim zaslugama”. Tadić, koji je isprovocirao ovu Kacinovu reakciju izjavom da je sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji prihvatila njegove stavove o evrointegracijama i regionalnoj saradnji, stoički je odćutao kritiku, ali nije njegov nekadašnji savetnik Nebojša Krstić ne štedeći, pri tome, reči upućene Kacinu.

Kada je bivši predsednik Srbije Boris Tadić izjavio u Briselu tokom razgovora sa evropskim zvaničnicima i parlamentarcima, da je sadašnja vladajuća koalicija u Srbiji prihvatila njegove stavove o evrointegracijama i regionalnoj saradnji, Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta izgleda da nije krio koliko je iziritiran takvim Tadićevim stavovima. Tako je na Tviteru, između ostalog, Kacin napisao da Tadić i “dalje sanja svoju istinu o svojim zaslugama, pokazuje da nije napravio nikakve greške".

"Ukoliko niste znali Boris Tadić je u stvari primorao vladajuću koaliciju da nastavi njegovu viziju i rad! Opet njegov EGO-EGO", napisao je Kacin. On se i zapitao "koliko će se još Tadić protiviti članstvu socijalista Ivice Dačića u Internacionali", navodeći da Tadić nije rekao istinu kada je tvrdio da "Kacin kuca na otvorena vrata, Dačića sam ja promovisao". "Malo morgen! Boris je pred poslednji kongres DS odleteo u Južnu Afriku da bi blokirao Dačića! Lagati u EP nije lepo!", napisao je Kacin na svom Tviter nalogu.

Kacin nije želeo dodatno da pojašnjava svoje komentare na Tviteru a, prema navodima beogradskih medija, to je odbio da učini i sam Tadić. No, Tadićev bivši savetnik Nebojša Krstić, poznati tviteraš odgovarajući na kritike koje je Kacin uputio njegovom dojučerašnjem pretpostavljenom nije birao reči.

"Po Džonu Keriju, u Americi svako ima pravo da bude glup. Po tvitovima Jelka Kacina, ima i u Sloveniji", napisao je Krstić.

"Neko u EU je zaključio da nam ucene datumom i Kosovom nisu dovoljna kazna i onda se dosetio da pošalje Jelka Kacina". "Malo nam je kontroverznih biznismena, nego imamo Jelka Kacina, kontroverznog izvstioca EP", naveo je, pored ostalog, Krstić na Tviteru.

Kritike i kod kuće

Boris Tadić
Boris Tadić
Jelko Kacin je jedan od retkih evropskih zvaničnika koji je otvoreno kritikovao Borisa Tadića, koji je zbog svoje politike poražen na prošlogodišnjim predsedničkim izborima.

U samoj Srbiji dok ima i onih koji tvrde da je Tadić tokom svog mandata pored ozbiljnih grešaka, imao i zasluge, i to upravo u vezi sa evrointegracijama Srbije. Dušan Bogdanović iz “Fonda Biljane Kovačević Vučo” kaže da potpuno shvata Jelka Kacina i da Boris Tadić zaslužuje puno kritika.

“Ono što zameram gospodinu Kacinu je da je on taj koji je Borisa Tadića do, praktično, pre nekoliko meseci tapšao po ramenu i hvalio a sad odjedanput puca u njegov politički leš”, navodi Bogdanović.

“Boris Tadić je ovoj zemlji naneo veliku političku štetu i mislim da će se šteta koju je on svojim ponašanjem, svojim nastupom, iz kojeg je zračila impresioniranost činjenicom da je on predsednik Srbije, tek videti u godinama koje su pred nama. To naravno ne znači da ja na bilo koji način podržavam ovo što sadašnja vlada radi jer ona kapitalizuje upravo na toj šteti koju je Boris Tadić napravio svojim činjenjem ili nečinjenjem”, ocenjuje Bogdanović.

Što se tiče nastupa njegovog savetnika Nebojše Krstića na Tviteru Bogdanović kaže da je Krstić tu potpuno nevažan.

“On sada pokušava da vadi svog šefa iz situacije u koju je ovaj dospeo dobrim delom zahvaljujući i njegovim savetima jer je Nebojša Krstić bio njegov savetnik upravo za medijski prostor koji je Borisu Tadiću bio daleko važniji nego sama država čiji je bio predsednik”, zaključuje Bogdanović.

Ovakvi “okrašaji” na Tviteru mogu se očekivati sve dok postoje društvene mreže u ovakvom obliku, kaže Istok Pavlović, predavač na Fakultetu za medije i komunikacije i jedan od najuticajnih blogera u Srbiji.

„U komunikaciji na inernetu postoji jedna stvar koja se zove deindividuacija i to je jedan efekat kada ljudi popuste kočnice zato što ne vide osobu sa druge strane, nemaju toliki osećaj da to što pričaju ima neku težinu, i zbog toga se redovno dešava na Tviteru da političari, javne ličnosti kažu neke stvari koje inače ne bi rekli uopšte ili bi rekli u mnogo blažem obliku kada su na konferenciji za štampu ili kada vide ljude koji su oko njih. Znači, to je jedan efekat koji sve nas pogađa i to nešto normalno, prirodno“, objašnjava Pavlović.

Ipak, za sada čini se najviše medijske pažnje svojim tvitovanjem u Srbiji izaziva predsednik GS UN Vuk Jeremić.
XS
SM
MD
LG