Dostupni linkovi

Organizovani napad talibana u centru Kabula


Pripadnik avganistanske nacionalne armije tokom jutrašnjeg napada
Pripadnik avganistanske nacionalne armije tokom jutrašnjeg napada
Grupa naoružanih osoba i bombaša samoubica napala je organizovano lokacije u samom centru afganistanskog glavnog grada Kabula. U bombaškim napadima u centru Kabula poginulo je najmanje devet osoba, a 40 ranjeno.

Požar je izbio u najmanje jednoj zgrade nakon serije eksplozija i razmjene vatre iz oružja. Talibani kažu da je dvadeset njihovih boraca učestovalo u napadu koji je počeo u vrijeme jutarnje saobraćajne špice i pojačane aktivnosti u gradskom centru.

Ministarstvo odbrane je saopštilo da među žrtvama ima djece, vojnika i policajaca, kao i da su u napadima poginula četiri bombaša.

To je najteži napad na grad u skoro godinu dana. Puščana vatra i jake eksplozije mogle su se čuti širom Kabula, a dim se uzdizao iznad trgovačkog centra koji je bio središte sukoba.

Talibani su pronašli sklonište u prodajnom centru, koji je bio u plamenu i okružen afganistanskom policijom i snagama sigurnosti.
Hotel Serena u plamenu


Tokom razmjene vatre, bombaš samoubica je aktivirao svoj automobil bombu u blizini trgovačkog centra ubivši nekoliko policajaca i sigurnosnih zvaničnika, saopcio je sigurnosni izvor.

Druga eksplozija se dogodila u blizini kina udaljenog nekoliko stotina metara.

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai je rekao da je teroristički napad bio na najvažnije lokacije u Kabulu.

„ Ovo je samo jedna od prijetnji sa kojima se suočio Afganistan. Druge prijetnje sa kojima se Afganistan suočava su gore. One mogu izazvati samo veću štetu Afganistanu. To su vanjske i unutrašnje prijetnje sa kojima je Afganistan suočen“, kazao je Karzai.

NATO je saopštio da sarađuje s afganistanskim snagama na osiguravanju područja.

NOVI UDARAC KARZAIJEVOJ INICIJATIVI

Portparol talibana Zabijulah Mudžahid rekao je da je 20 njihovih boraca učestvovalo u napadima čiji je cilj bila predsjednička palata, ministarstvo pravde, ministarstvo rudarstva i administrativna zgradu predsjedništva, sve u centru grada.

Vlasti su saopštile da su snage sigurnosti preuzele većinu zgrada koje su bile meta napada talibana, ali da se borbe i dalje vode nedaleko od ministarstva pravde u Kabulu.

Napad Talibana u centru Kabula u prvi plan je izbacilo tešku sigurnosnu situaciju u afganistanskoj prestonici.

Napad predstavlja novi udarac inicijativi afganistanskog predsjednika Hamida Karzaia da privoli talibanske borce na polaganje oružja, što planira objaviti na međunarodnoj konferenciji u Londonu ovog mjeseca.

Inicijativa je ključni dio nove strategije američkog predsjednika Baracka Obame, koja takoder uključuje slanje novih 30.000 vojnika da bi se borili protiv pobunjenika.
XS
SM
MD
LG