Dostupni linkovi

Protest žena u Kabulu zbog nezaposlenosti, nestašica i represije


Kurs šivenja za žene u provinciji Farah
Kurs šivenja za žene u provinciji Farah

Nekoliko desetina žena izašlo je u četvrtak, 16. decembra, na ulice avganistanske prestonice Kabul tražeći pravo na obrazovanje, posao i političko predstavljanje od talibanske vlade, prenosi redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom.

Marširajuću po veoma hladnom vremenu, demonstratkinje su zahtevale "hranu, posao i slobodu", te političke funkcije.

Neke od njih nosile su transparente sa pozivom međunarodnoj zajednici da obnovi pomoć njihovoj zemlji koja se nalazi na ivici humanitarne katastrofe sa rastućim siromaštvom, nedostatkom hrane i ekonomijom u kolapsu.

U izveštajima se navodi da talibani nisu ometali skup iako su zabranili okupljanja nakon što su sredinom avgusta zauzeli ratom razorenu zemlju.

Žene su ranije održavale skoro svakodnevne demonstracije tražeći svoja prava, zastupljenost u vladi i uloge u duboko religioznoj i konzervativnoj zemlji, ali nakon što su talibani nasilno gušili protesti, takva ulična okupljanja su vremenom prestala.

Čvrstorukaška islamistička grupa obećala je mekšu vladavinu nakon što je zbacila vladu koju je podržavala međunarodna zajednica, u poređenju sa njihovom prvom vladavinom 1990-ih.

Međutim, velikoj većini žena je zabranjen rad, dok je mnogim devojkama i ženama uskraćeno pravo na obrazovanje.

XS
SM
MD
LG