Dostupni linkovi

Kabul: Okončan napad na Američki univerzitet, ubijeno 12 ljudi


Akcija spašavanja studenata u Kabulu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:58 0:00

Akcija spašavanja studenata u Kabulu

Avganistanske snage bezbednosti ubile su najmanje dva napadača na Američki univerzitet u Kabulu, čime je okončan desetočasovni napad na taj studentski kompleks.

Prema podacima koje prenosi avganistanski servis našeg radija, ukupno je život izgubilo barem 12 ljudi. Rojters javlja da je najmanje 40 povređeno.

Napad je počeo snažnom eksplozijom, za koju zvaničnici navode da je bila automobil-bomba, a potom je usledila pucnjava.

Spašeni studenti
Spašeni studenti

Stotine studenata i fakultetskog osoblja, zabarakadiralo se unutar učionica ili uspelo da pobegne. Jedan od njih, Khabir, za Rojters je rekao:

„Nakon eksplozije, čuli smo pucnjavu. Bio sam ošamućen. Imamo jedan izlaz za slučaj opasnosti i njime smo uspeli da izađemo iz zgrade Univerziteta.“

Drugi sagovornik Rojtersa, Dehsabzwal rekao je da mu je jedan prijatelj povređen: „Prvo se začuo jak prasak i rasulo se staklo, a onda je počela i pucnjva. Jedan moj prijatelj je povređen.“

Zvaničnici navode da su specijalne jedinice Avganistana, uz pomoć američkih i NATO vojnih savetnika, opkolile kompleks i u jednom trenutku uspeli da uđu unutra.

Povređeni studenti na putu ka bolnici
Povređeni studenti na putu ka bolnici

Nakon celovečernje pucnjave, uspeli su da ubiju dvojicu napadača i da okončaju napad.

Među stradalima je sedam studenata, dvoje članova obezbeđenja studentskog kompleksa i troje policajaca. Na desetine ljudi je ranjeno i preveženo u okolne bolnice.
Policija je saopštila da je uspela da spase preko 500 studenata.

Za sada ni jedna grupa nije pruzela odgovornost za ovaj napad.

Napad je inače usledio dve nedelje pošto je nepoznati naoružani muškarac iz automobila oteo dvojicu profesora, jednog iz SAD, a drugog iz Australije, a njihova sudbina je i dalje nepoznata.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG