Dostupni linkovi

Kačar: Beograd proizvodi podele u Sandžaku


Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlic glasa u Novom Pazaru na izborima u aprilu 2014. godine.
Narodni poslanik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlic glasa u Novom Pazaru na izborima u aprilu 2014. godine.

Samiha Kačar iz Sandžačkog odbora za ljudska prava za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega jačaju podjele i sukobi u Sandžaku uoči izbora za Bošnjački nacionalni savjet početkom novembra.

  • Poziv

Na žalost, i ove izbore dočekujemo u veoma napetoj atmosferi, kao i prethodnih godina, samo što smo sada imali incidente i napade na državne institucije, a da oni kojim je zakonska obaveza da ih brane, apsolutno nisu reagovali, i izostale su reakcija policije.

Imali smo otvoreni napad pristalica (narodnog poslanika Stranke pravde i pomirenja i bivšeg muftije IZ Srbije) Muamera Zukorlića koji su upali na javno zasedanje Skupštine grada, a od prvog poziva, kako očevidci tvrde, prošlo je četiri, četiri i po sata do kada se pojavila policija, i to je došla u pratnji Zukorlića, znači da bi obezbedili njemu ulazak u zgradu Opštine.

  • Meta

Takođe imamo tu versku polarizaciju, Islamska zajednica se stavila na jednu stranu, na stranu Zukorlićeve liste, i tu je podrška muftije (Mevludina ef.) Dudića listi broj 2, to jeste Zukorliću.

Imamo na delu, kada se Islamska verska zajednica uključi u izbore, tu jednu vrstu moralne ucene.

S druge strane primećeno je poslednjih dana da su bili i neki novinari meta.

  • Kosovo

Kad je Beograd u pitanju, za sve probleme ove sredine krivi su Zukorlićevi oponenti iz bošnjačke zajednice, pa čak i onda gde nemaju udela, ali onde gde je očigledno da je Beograd kriv, opet se Beograd ne spominje.

Što se tiče međunarodne zajednice, njoj je takođe sad važnije pitanje Kosova i neke druge stvari da se završe.

  • Incidenti

Sve zavisi od toga šta je dogovoreno na relaciji Zukorlić-Vučić, i ako bude trebalo Beograd je taj koji kontroliše sve tenzije, koji arbitrira tim tenzijama.

Sve zavisi šta će se dešavati u narednom periodu u Beogradu oko suštinskih problema, da bi se skretala pažnja proizvodeći incidente na Sandžaku.

A s druge strane, pozabaviće se građani Sandžaka incidentima da se ne bi na dnevni red isturala pitanja od suštinskog značaja.

  • Gubitnik

Nije sjajna ni druga strana, ali mi ovdje imamo jedinstvenu situaciju da čovek koji je opozicija, zahvaljujući Vučiću i lokalnoj policiji, bukvalno radi šta hoće.

On odlučuje kako i šta, jer građani su uplašeni, nemaju poverenja u institucije sistema, nemaju poverenja u policiju da će ih braniti kad je Zukorlić u pitanju, nemaju poverenja u pravosudne organe i apsolutno su prepušteni sebi.

Jedna loša se slika se šalje građanstvu da onaj ko poštuje zakone i pravila, da je on gubitnik, dok ima čovek koji krši sve zakone, radi šta hoće i niko ga apsolutno ne ometa i da su na dobitku ti koji krše zakon i pravila.

XS
SM
MD
LG