Dostupni linkovi

Nova vojna vežba SAD i Južne Koreje


Južnokorejski razarač "Daecheonham" tokom vojne vežbe u Žutom moru, 5. avgust 2010
Južnokorejski razarač "Daecheonham" tokom vojne vežbe u Žutom moru, 5. avgust 2010
Južnokorejska i vojska SAD počele su u ponedeljak sa novom zajedničkom vojnom vežbom u Žutom moru, uprkos upozorenjima iz Severne Koreje da će se za te manevre osvetiti "nemilosrednim protivudarom".

U redovnoj godišnjoj vežbi koje će trajati 11 dana učestvuje oko 56.000 južnokorejskih i oko 30.000 američkih vojnika, saopštili su ministarstvo odbrane te azijske zemlje i komanda američkih snaga u Seulu.

Južna Koreja i SAD u julu su održale zajedničku vežbu uz istočnu obalu te azijske zemlje, što je, kako je rečeno u Seulu i Vašingtonu, odraz jedinstva saveznika posle potonuća južnokorejskog ratnog broda u krajem marta.

Za napad torpedom na taj brod, prilikom čega je poginulo 46 ljudi, optužena je Severna Koreja, koja odbacuje umešanost.

Severna Koreja zapretila je osvetom zbog najnovije vežbe, ali i pored čestih pretnji uništenjem južnog suseda, nikad nije izvela vojni napad svim sredstvima od okončanja Korejskog rata 1953. godine.

Poziv na "hrabar zaokret" prema miru

Taj rat formalno nije završen, pošto je sukob okončan primirjem, a ne mirovnim sporazumom.

U Južnoj Koreji stacionirano je preko 28.000 američkih vojnika, dok je još nekoliko desetina hiljada raspoređeno u regionu.

Seul i Vašington kažu da su manevri isključivo odbrambeni, dok ih je Pjongjang ocenio pripremom za napad.

Vojska Severne Koreje u nedelju je zapretila da će se Južna Koreja i SAD suočiti sa "nemilosrdnim protivudarom, najtežom kaznom s kojom se
iko u svetu ikad sreo".

Ministarstvo odbrane Južne Koreje saopštilo je da pažljivo osmatra severnog suseda i da nije primećena nikakva sumnjiva aktivnost.

Predsednik Južne Koreje Li Miung Bak pozvao je Severnu Koreju da obustavi vojne provokacije i napravi "hrabar zaokret" prema miru, predloživši plan za ujedinjenje te dve zemlje.

Li Miung Bak rekao je to u obraćanju povodom obeležavanja oslobađanja Korejskog poluostrva od vladavine Japana na kraju Drugog svetskog rata i u trenutku velikog zahlađenja odnosa između Seula i Pjongjanga.
XS
SM
MD
LG